Лекари настояват маските да са отново задължителни за определени места

За първи път от началото на пандемията страната ни ще премине през COVID вълна в разгара на лятото. Прогнозата е на вирусолози и математици.

А причината - у нас вече циркулира новият по-заразен подвариант на Омикрон. На този фон лекари призоваха здравните власти отново да направят маските задължителни на определени места.  

7 са пробите на българи, доказано заразени с подварианта BA.5, за който има данни, че по-лесно прескача имунитета от ваксиниране или преболедуване. Пробите са взети през май, което според експерти означава, че новата мутация вече циркулира в страната. Това се вижда и в повишаването на случаите на дневна база. Само за последната седмица е регистриран 50% ръст на заболелите от COVID-19 в България, съобщиха здравните власти. 

Системата за онлайн регистрация за ваксинация срещу COVID-19 временно спира

В кабинетите на личните лекари вече се усеща натискът на новата COVID вълна. Според д-р Георги Миндов заразата се разпространява у нас предимно от семейства, които се връщат от чужбина.

“Т.е. клъстерно разпределение, нямаме още дифузно, но имаме на гнезда - групи, които са били в контакт, които се връщат от Гърция, от Испания, Франция, Германия”, обясни д-р Миндов.

Това са страни, които вече регистрират сериозен ръст на случаите именно заради новия подвариант BA.5. У нас той е засечен в 8% от положителните проби през май. 

“Навсякъде, където е стъпил този подвариант започва да води до увеличена крива на заболяемостта, до бързо нарастване на случаите, което очакваме и при нас. Започвайки от сега, плавно покачвайки се юли, очакваме така доста по-голям брой заболели през август”, обясни проф. Ива Христова.

532 са новите случаи на COVID-19 у нас

Математици също прогнозират пикът на вълната да настъпи след средата на юли. 

“В момента сме около 500-600, другата седмица вероятно ще сме някъде около 900 и след десетина ще дойде четирицифреното число”, прогнозира математикът Николай Витанов.

Главоболие, силна отпадналост, болки в гърлото, хрема и загуба на апетит са сред симптомите, за които трябва да се следи, призоваха здравните власти. 

Засега данните показват, че клиничното протичане на новия подвариант не е по-тежко. Мутацията обаче не е за подценяване, казват експерти. 

“Ние сме по-слабо защитени към него. Доста по-лесно се предава и второ - доста по-слабо се улавя от антителата след боледуване или след ваксинация”, поясни проф. Христова. 

От здравното министерство определиха като "силно препоръчително" носенето на маски в градски транспорт, търговски центрове и магазини. 

Лекари обаче настояват маските да са отново задължителни за определени места. 

И още - лични лекари искат отново да могат да назначават безплатни ПСР тестове. Така по думите им повече хора ще се изследват и ще излезе наяве скритата заболеваемост.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.