Целта е изготвянето на „план Маршал“

Лидери от десетки страни по света и ръководители на международни организации ще се съберат в понеделник и вторник в швейцарския град Лугано, за да обсъдят възстановяването на Украйна. Целта е да изготвят „план Маршал“ за възстановяване на страната, който да влезе в сила дори под руския обстрел, предаде Гардиън.

Планът "задължително" трябва да включва компонент за възстановяване на унищожената околна среда, посъветва Виргиниус Синкевичус, комисарят на ЕС по околна среда. Акцентът трябва да е върху унищожените гори, земята, съсипана от мини и окопи, химическото замърсяване вследствие на бомбите и ползваните боеприпаси, и замърсените води, реки и почва.

„Цената, която околната среда на Украйна плаща всеки ден, нараства. Виждаме, че варварските действия на руската страна не спират“, коментира еврокомисарят в интервю за АФП. „Русия умишлено бомбардира химически заводи и складове, като излага на риск и атомните електроцентрали в страната", допълни той.

Стотици хиляди тонове унищожена руска военна техника ще трябва да бъде разчистена от украинската земя. По думите на еврокомисаря екологичните щети - особено тези, нанесени на огромни горски площи - са "престъпление от най-голям мащаб", което се увеличава всеки ден и "ще са нужни поколения, за да се справим с него". 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС