За тази цел ЕИБ предлага създаването на доверителен фонд "Портал ЕС-Украйна" (E-U GTF)

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) иска да стартира програма за помощ за възстановяването на Украйна, подобна на тази по време на кризата с коронавируса, която ще набере до 100 млрд. евро.

За тази цел ЕИБ предлага създаването на доверителен фонд "Портал ЕС-Украйна" (E-U GTF), който първоначално ще получи 20 млрд. евро под формата на безвъзмездни средства, заеми и гаранции от страните от Европейския съюз и от бюджета на ЕС, съобщи Ройтерс, позовавайки се на документ, с който се е запознал.

С помощта на частни инвеститори трябва да бъдат мобилизирани до 100 млрд. евро, което би отговорило на около половината от непосредствените нужди на Украйна. Средствата ще бъдат използвани предимно за възстановяване на инфраструктурата, като мостове, водоснабдяване и енергоснабдяване, както и за телекомуникационни мрежи.

ЕИБ предоставя 668 млн. евро извънредна помощ на Украйна

Банката за развитие на ЕС планира да представи предложението си по-късно днес на конференция за възстановяването на Украйна в Лугано, Швейцария, на която ще присъстват председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, украинският министър-председател Денис Шмихал и др. Предложението е сходно с програмата за помощ, която ЕС стартира с помощта на ЕИБ за подпомагане на малките и средните предприятия по време на кризата с коронавируса.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БГНЕС