Стъпката улеснява правителството да отпуска средства и помощи

Италианското правителство реши да обяви извънредно положение в пет области заради тежката суша, засегнала северните части на страната, съобщиха от канцеларията на италианския премиер Марио Драги.

На заседание на кабинета бе решено да се въведе извънредно положение в областите Ломбардия, Пиемонте, Емилия-Романя, Венето и Фриули-Венеция Джулия до 31 декември.

Верона и Пиза се борят с безводие заради най-лошата суша от десетилетия

Стъпката улеснява правителството да отпуска средства и помощи за борба с последиците от сушата. Правителството дава 36,5 млн. евро (38 млн. долара) от националния фонд за извънредни ситуации, от които най-големи суми ще получат областите Емилия-Романя (10,9 млн. евро) и Ломбардия (9 млн. евро), отбелязва Асошиейтед прес.

В столичната област Лацио е в сила режим на природна катастрофа. Местните власти съобщиха, че само за понеделник са били регистрирани 100 пожара на територията на областта. Един от тях, които е  доста голям, избухна северно от Рим.

Учени: Сушата може да причини недостиг на пармезан

Северната част на страната е особено силно засегната от сушата, като в големите езера като езерото Гарда има много по-малко вода от нормалното по това време на годината.

Нивото на най-дългата река в Италия - По, чиято делта е близо до Венеция, е най-ниско от 70 години насам в някои части от течението ѝ. Солена вода е навлязла на километри нагоре по течението.

Градовете Пиза и Верона наложиха ограничения на водоподаването, а Венеция и Милано спряха някои от фонтаните си.

Наблюдаваното засилване на мащабите и честотата на сушите в Средиземноморския регион до голяма степен се обясняват с климатичните промени, посочва ДПА.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА