Целта е да ограничат енергийните печалби на "агресора"

САЩ обсъждат със съюзниците си възможности за ограничение на цената на руския петрол до 40-50 долара за барел. Целта е да ограничат енергийните печалби на "агресора", като същевременно продължат да внасят руски енергийни продукти.

За това пише Bloomberg, позовавайки се на свои източници, предава БГНЕС.

Обсъжданият таван на цената ще зависи от пазарните условия към момента на договаряне. В понеделник руският петрол се търгуваше около 80 долара за барел.

Цената на петрола пое надолу под натиска на опасенията за настъпваща рецесия

Предложения таван на цените се основава на пределните разходи за производство на петрол в Русия и цената му преди инвазията на 24 февруари. В същото време администрацията на Байдън смята лимита от 40 долара за твърде нисък.

Основно притеснение на САЩ е, че петролните санкции на ЕС, които влизат в сила в края на годината, могат да повишат цените на петрола още повече - до 185 долара за барел, а това ще доведе до глобална рецесия.

Байдън призова собствениците на бензиностанции да свалят цените

Ограниченията на цените на руския петрол са необходими, за да се намалят печалбите на Москва. Ако не бъдат приложени правилно мерките, обаче, това ще доведе до значителен скок в цените на петрола. Служители на администрацията на Байдън ежеседмично търсят решение на въпроса, като в следващите седмици преговорите по въвеждането на таван за цената на барел петрол ще продължат.

Лидерите на страните от Г-7 са близо до споразумение за ограничаване на цените на руския петрол, което ще намали приходите на държавата-агресор от продажбите му до влизането в сила на ембаргото върху петрола от Руската федерация.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.