Ще бъде трудна 2022 г.", смята директорът на МВФ

Ситуацията в световната икономика е изключително нестабилна и не са изключени рецесии. Това казва в интервю за "Ройтерс" управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.

„Ще бъде трудна 2022 г., но вероятно 2023 г. ще бъде още по-трудна. Рисковете от рецесия се увеличиха. Забавянето на икономическия растеж може да бъде "неизбежната цена" предвид спешната необходимост от възстановяване на ценовата стабилност", добавя Георгиева.

Според ръководителя на МВФ ситуацията в световната икономика "значително се е влошила" спрямо април, когато беше публикуван последният доклад на фонда. Това се дължи на глобалната инфлация, по-високите лихви, икономическото забавяне в Китай и санкциите, свързани със ситуацията в Украйна.

През следващите седмици фондът за трети път тази година ще понижи прогнозата си за глобалния икономически растеж през 2022 г., който в момента възлиза на 3,6%. Икономистите на МВФ все още продължават да изчисляват икономическите показатели. Актуализираните данни се очаква да бъдат публикувани в края на месеца.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.
Източник: БГНЕС