Ще се използват ваксини „Пфайзер” и „Модерна”

В Италия започна кампания за ваксиниране с 4-а доза срещу Covid-19 . Отнася се за хората над 60 години и рисковите случаи над 12-годишна възраст. Причината е в повишаването на броя на заразените.

Кампанията засяга и ваксинираните с 3-а доза, прекарали заболяването, като четвъртата може да се приложи 120 дни след оздравяването. 

Ще се използват ваксини „Пфайзер” и „Модерна”. Желаещите могат да бъдат ваксинирани от личния лекар, в аптеките или в действащите за това 2300 центрове в страната. Кампанията се наложи заради повишаване на броя на заразените и заетостта на болничните легла. 

Коефициентът на повишеност от последното денонощие е 20,6%, новозаразените са над 37 000, а починалите са 127. Евентуална кампания за 5-а доза се предвижда от ноември. Ваксинираните с 4-а, ще трябва да изчакат за това 4 месеца. Последните данни на Висшия институт по здравеопазване сочат, че 52% от ваксинираните случаи избягват инфекцията. 

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БНР