Био производството е щадящо за околната среда и ресурсите

Био храните и продуктите не са мода. Био храните бяха нормалния начин за производство на храна преди прекомерната индустриализация на хранителната промишленост и поставянето на прекалено високи цели за печалба на производителите и преработвателите на храни.

За съжаление, през последните десетилетия в “нормални” се превърнаха онези храни и продукти, които са произведени от прекомерно стимулиране с торове и добавки на почвата и животните, чрез влагане на синтетични и откровено токсични вещества или чрез методи, които унищожават всички полезни свойства.

Все пак, добрата новина е, че все повече хора си дават сметка за тези неблагоприятни промени и искат да се върнат назад към по-природосъобразното производство на храни и продукти. С тази стъпка ще спечелим не само ние и нашето здраве, но и самата природа - био производството е щадящо за околната среда и ресурсите.

Ето кои храни и продукти е добре да пазарувате от био магазин, тъй като за тях е доказано, че традиционното им производство може да донесе вреди за здравето:

Ябълки

“Ябълка на ден държи доктора далеч от мен” е вярна поговорка, стига в кората на ябълката да не са събрани какви ли не химикали и восъци, с които се обработват ябълките при конвенционалния начин за производство.

Да, обелването на ябълката може и да премахва част от веществата, но премахва и витамините и минералите, с които този плод е така известен. Затова просто купувайте ябълки от био магазин, за които е ясно, че са произведени без пръскане, в чист район.

Краставици

Също както с ябълките, така и при краставиците натрупването на вредни химикали е във висока степен. Както ще видите и по-надолу в списъка с полезните био храни, има и други зелени на цвят зеленчуци, които е добре да се пазаруват от био магазин, за да сте спокойни, че са наистина полезни.

Детски храни

При детските храни, не само пюрета, но и различни видове солети, снаксове, пастет и други любими на малките стоки, качеството е от наистина голямо значение. За съжаление има производители, които отбелязват продуктите си като “детски”, без те да отговарят на високите стандарти за безопасност, които родителите имат.

Когато избирате детски храни от био магазин, сте спокойни, че са спазени всички високи изисквания за биосертифициране и децата ви се хранят с чиста и полезна храна.

Шоколад

Въпросът при шоколада дали да е био или не, има две страни - едната е здравословна, а другата - етична.

Шоколадът от био магазин ще съдържа качествено какао, отгледано по устойчив начин, плюс мляко и захар, а не палмово масло, което е вредно за кръвоносните съдове.

Това е за здравословната страна. От етична гледна точка, трябва да избираме шоколади, произведени от отговорно отглеждани какаови насаждения, за които не са изсечени дъждовни гори, а работниците са получили справедливо заплащане. Всичко това може да прочетете на етикета на шоколада в биомагазина. Загледайте се, интересно е.

Козметика

Кожата е най-големият ни орган. Не е без значение с какво я почистваме, подхранваме и разкрасяваме. Ние използваме козметични продукти по време на целия си живот, така че можете да си представите какви количества вещества попадат в тялото ни.

Ето защо козметиката задължително трябва да е от биомагазин и с доказан произход.

Зеленолистни

По-горе споменахме краставицата, сега добавяме други зелени на цвят зеленчуци. Тук влизат марулите, спанакът, така популярният за смутита кейл и т.н. В зеленолистните се натрупват най-много от вредните вещества от околната среда, от почвата и от водата, с която се поливат.

Месо

Темата с месото и начинът му на производство е наистина дълга. За никой вече не е тайна, че начинът на отглеждане на животните, храната им, грижите за тях и добиването на месото се отразяват директно на качеството и полезността на продукта. Така ако е месо, нека да е от био магазин.

Колбаси

Логичното продължение на месото - колбасите, също е добре да се пазаруват от био магазин. Така сте спокойни, че в тях са вложени качествени месо и подправки, а не субпродукти с нулева хранителна стойност.

Мляко

Истинското мляко съдържа само…мляко. Издоено от спокойно отглеждани крави, а не в комбинати за постигане на рекордни добиви с какви ли не средства. А когато млякото е подквасено, в него не трябва да има сухо мляко или други сгъстяващи продукти, нетипични за класическото кисело мляко.

Със сигурност такива млечни продукти ще откриете в био магазин. В конвенционалните трябва доста да се оглеждате и да четете всеки етикет.

Яйца

Достижение на радетелите за чиста храна е етикетирането на яйцата според начина на отглеждане на кокошките. Отне години, но все всички са информирани затова, че свободно отглежданите кокошки снасят по-полезни яйца от онези, гледани в лоши условия и хранени със смески.

Вече не е толкова трудно да се намери био магазин в София, Варна или в другите големи градове. А най-лесно може да се поръча онлайн от био магазин.