Вижте няколко съвета

Импулсивното пазаруване е вълнуващо преживяване до момента, в който не погледнем баланса по банковите си сметки. Все повече хора използват пазаруването като терапия или за да превъзмогнат натрупана емоционална умора. Ядем, когато сме самотни, харчим пари за неща, от които нямаме нужда.

Разходите, базирани на емоции, са финансово неизгодни. Това важи, както за фешън пазара, така и за шляенето между рафтовете и щандовете в супермаркетите и пазарите за храни и стоки за дома. Пълним количката и торбите със стоки, които можем да набавим спокойно и при следващ пазар. Няма нужда от презапасяване. 

И все пак, за да живеем, е нужно да се храним, за предпочитане с качествена и проверена храна, както и да си доставяме малки апетитни удоволствия. Какво да правим и да не правим, за да запазим приятния вкус на живота, без да влизаме в преразход:

  1. По-малко посещение на изкушаващи места, които провокират импулс за пазаруване. Очите винаги са гладни за нова покупка, но повечето случаи това ни носи само допълнителен разход. За предпочитане е, когато пазаруваме за вкъщи, да го правим с конкретен план за необходимите стоки и продукти. В този смисъл предимство е онлайн пазаруването, защото спестява обикалянето и „пълненето“ на „гладните“ очи в супермаркета или на пазара. В eBag.bg има секция промоции на едно място и така ще купим всичко необходимо за трапезата, на разумни и конкурентни цени. Онлайн имаме и опцията за сравнение на стоки от различни производители, както и да следим за сметката като крайна сума, която правим. Винаги може да премахнем или да добавим продукт в кошницата си, без изненади на касата и неизменния въпрос „какво толкова купих?! “.Снимка: iStock
  2. Определете си седмичен бюджет. Всеки от нас е наясно с месечния си доход, но седмичните харчове на мнозина нерядко са хаос. Решението е седмичен бюджет, в които да има графа за плодове, зеленчуци (защото здравето е важно) и основните хранителни продукти, съобразени с начина ни живот. Някои си умираме за сирене, а други се засищат по-добре с една леко препечена пържола. Онлайн в eBag.bg  богатият асортимент е разделен в категории и можем лесно да се ориентираме сред изобилието от различни пресни охладени меса и риба, млечни продукти, замразени и пакетирани храни, напитки, домашно приготвен хляб, консумативи за дома и др. eBag.bg организира ежеседмични промоции и предлага различни намаления, което категорично е от полза за портфейла ни.

  3. Направете списък на продуктите, без които не можем. Често се презапасяваме с твърде много. За да пазаруваме разумно, е достатъчно да купуваме редовно по-малки количества прясна и качествена храна, която ще изядем бързо и няма да остане в хладилника. Дайте си сметка колко често изхвърляте продукти с изтекъл срок на годност, защото сте ги купили без да се замисляте дали наистина имате нужда от тях и дали ще ги сготвите скоро. Правенето на списък работи безотказно, а в eBag.bg намираме всичко на едно място, на разумни цени, с бърза доставка, високо качество и гаранция от утвърдени производители.

 

Фонд за специални случаи. Това е тайна вратичка да се поглезим или да спестим пари, за да се подготвим за празниците подобаващо, но без безконтролно харчене. Във фонда за специални случаи заделяме пари за специфични и по-скъпи продукти, като например да изпълним био рецептата за сурова торта с мед и лайм или за каймата блек ангъс от българска ферма в Родопите. Тези продукти купуваме от eBag.bg и сме готови да отпразнуваме нашата победа над импулсивното пазаруване.

Ако забравим нещо, няма проблем – можем да го добавим в количката си, а то ще пристигне заедно с доставката на останалите продукти.