Кабинетът му не получи подкрепа от коалиционен пратньор при вот на доверие

Италианският премиер Марио Драги обяви, че подава оставка. Това стана, след като партията "5 звезди" от управляващата му коалиция не участва в гласуването на вота на доверие на кабинета.

Драги, който е бивш управител на Европейската централна банка каза, че още тази вечер ще внесе оставката си при президента на страната. По думите му, коалицията за национално единство, която е подкрепила правителството му, вече не съществува.

Президентът на Италия Серджо Матарела отказа да приеме оставката на министър-председателя Марио Драги в условията на политическа криза, за която експерти предупредиха, че може да доведе до предсрочни избори в третата по големина икономика в еврозоната, съобщава БГНЕС.

Матарела "не прие оставката и покани министър-председателя да се яви пред парламента, за да направи изявление", съобщиха от президентския дворец на фона на съобщенията, че Драги ще се обърне към парламента следващата седмица, за да разбере дали има необходимото мнозинство, за да остане на поста си.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.