Той трябва да бъде одобрен от генералния прокурор

Украйна избра опитен следовател за ръководител на прокуратурата за борба с корупцията, а изборът му трябва да бъде одобрен от генералния прокурор, предаде Ройтерс, като се позова на разпространено днес изявление на парламента.

Олександър Клименко е бил избран от специална комисия, а процесът е продължил няколко месеца. Преди това той е работил за националното бюро за борба с корупцията.

Напредъкът в борбата с корупцията, включително назначаването на прокурор в тази сфера, е един от дългосрочните ангажименти на Украйна към западните партньори. Предишният ръководител на прокуратурата за борба с корупцията напусна преди почти две години.

Нуждата на Киев от финансова, политическа и военна подкрепа силно нарасна след руското нахлуване през февруари. "Остава само една стъпка до неговото назначаване. Това решение трябва да бъде подписано от генералния прокурор", обяви парламентът.

Зеленски уволни шефа на тайните служби и главния прокурор на Украйна

Не е ясно колко бързо Украйна ще може да завърши процеса по назначаването, тъй като президентът Володимир Зеленски временно отстрани от длъжност генералния прокурор Ирина Венедиктова.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА