Те са част от международно военно учение

Седем епизода по суша и вода отиграха участниците в 26-ото поред учение "Бриз 2022" на ВМС. В него участват 11 държави, 24 кораба, 5 самолета, 4 вертолета и 1390 военнослужещи от военноморските сили на България, Албания, Белгия, Гърция, Италия, Латвия, Полша, Румъния, САЩ, Турция, Франция, както и от Военноморското командване на НАТО.

Кап. I ранг Камен Кукуров, началник Щаба на ВМС, разказа, че първият епизод е потушаване на пожар, възникнал на търговски кораб в района на пристанище "Бургас". В него участват сили на ВМС, Морска администрация и МВР - Пожарна безопасност и защита на населението. Корабът "Ахелой", който е на въоръжение у нас, гаси откъм вода, а от сушата са колите на противопожарните служби. За бургазлии опасност няма, увери кап. Кукуров. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

"Първите 3 епизода са изключително важни за мен, защото на 18 юли се навършиха 10 години от теористисчния акт на Летище "Сарафово". Тогава действията показаха ползотворността на всички тези тренировки", посочи Кукуров.

По думите му в това учение ведомствените служби се събират на едно място и отработват всички процедури, за да мобже при евентуален фактически случай, да няма колебание за решенията им. 

"От действията до момента оценките са изключително високи. От началото на конфликта между Украйна и Русия това е първото учение в акваторията на Черно море. Това е изключително важно и показва както на всички черноморски държави, така и на нашите съюзници, че Черно море трябва да бъде и да стане едно спокойно море и че могат да разчитат на ВМС а Република България", заяви кап. Кукуров.

На борда на регатата "Верни" за ВИП деня на учението вече пристигнаха министърът на отбраната Драгомир Заков и чуждестранни военни аташета.

Заков коментира и стратегията на САЩ за увеличаване на военната помощ за България.

„За първи път в САЩ на толкова високо равнище се признава стратегическото значение на Черно море. То е отдавна признато като стратегическа зона за НАТО. И това се дължи на България и Румъния. Сега имаме още един  елемент – ключова зона в стратегията на САЩ. Това е важно за България, важно е за сигурността. Вече ще разчитаме много и на нашия съюзник Отвъд океана”, заяви Заков.

 

Всички новини от NOVA NEWS следете на страницата на телевизията във Facebook, както и в канала й във Vbox7.