До петък вечерта огънят е погълнал повече от 800 хектара гъста борова гора

Втори ден аварийни екипи се борят да овладеят горския пожар, бушуващ в националния парк "Дадия" в Гърция, най-големия обект от Натура 2000 в страната и дом на единствената колония на косове на Балканите, в североизточната гранична област Еврос. Стръмният и пресечен терен, съчетан с променливи ветрове, възпрепятства усилията на повече от 320 пожарникари в 68 пожарни коли, които са подпомагани от 10 самолета за изхвърляне на вода и девет хеликоптера, предаде БГНЕС.

Пет европейски държави се борят с мощна огнена стихия

До петък вечерта огънят е погълнал повече от 800 хектара гъста борова гора в уникална екосистема с богата фауна.

Говорителят на противопожарната служба, Джанис Артопиос, заяви на извънреден брифинг, че фронтът на пожара се движи на запад. Според него "условията са неблагоприятни" поради голямото количество гориво, резките промени на вятъра, трудния достъп (стръмен релеф, лоша пътна мрежа) и продължителната суша.

Горски пожар в Пазарджишко обхвана над 1 000 декара

"Полагат се големи усилия, за да бъде спасен един от най-чувствителните в екологично отношение национални паркове на Средиземноморието", каза той пред журналисти.

С пожара се борят големи сили от 320 пожарникари с 68 автомобила, 13 пеши екипа, 10 водни бомби и девет хеликоптера, както и пожарникари-доброволци, доброволни групи на Гражданска защита и няколко войници.

Двата големи пожара, бушуващи в Хасковско, са овладени

"Имаме възпламенявания и пожарът се насочва към Лефкими. Това е район с много гъста растителност, както тази, която гори, така и тази, към която се е насочил пожарът", каза местният кмет Панайотис Калакикос пред "Катимерини".

"Пожарът се разпространява много бързо и вече горят стотици площи от Натура [хектари]. Вече сме 24 часа по-късно и за съжаление той се влошава, вместо да бъде овладян". 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.