Изпепелени са близо 5800 хектара площи западно от националния парк Йосемити

Огромният пожар в централната част на американския щат Калифорния се разрасна, засилен от високата температура и понижената влажност на въздуха. Окръг Марипоса е в извънредно положение.

Огромният пожар в Калифорния се вижда от Космоса (ВИДЕО)

60 хиляди декара гора вече изгоряха, заедно с 15 къщи и ферми. Потенциално са заплашени повече от 3 хиляди постройки в няколко населени места северно от град Фресно. Евакуираните са над 6 хиляди, а операцията по спирането на огнената стихия е наистина мащабна. Повече от 60 булдозера правят просеки на земята. 20 хеликоптера и няколко  от най-големите самолети за гасене на пожари заливат огъня с вода и пяна. Въпреки това, нито една част от огнения фронт не е овладяна. Пожарът е толкова голям, че беше сниман от пасажерите на пътнически полети, минаващи на стотици километри от мястото. Колоната от дим се вижда дори от космоса.

Пожари бушуват и в щата Айдахо. Двама пожарникари загинаха там след като хеликоптерът им се разби.

Гореща вълна с температури до 43 градуса по Целзий обхвана и североизточната част на Съединените щати. Общо 85 милиона жители на 12 щата са предупредени да вземат предпазни мерки за екстремните горещини.

 

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.