80% от младите хора у нас са "за"

Почти 80% от младите българи смятат, че е необходимо гражданските права да се актуализират. Около 75% от тях мислят, че сами носят отговорност за подобряване на запознатостта си с гражданските права. Проучването е част от инициатива, която подкрепя допълването на съществуващите граждански права с 6 нови, които са предложени в книгата „Всеки човек“ на Фердинанд фон Ширах.

Хиляди участваха в ЛГБТИ фестивал в центъра на Сеул (ВИДЕО)

Според проф. Николай Михайлов, който е зам.-декан на Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийски университет „Св. Климент Охридски”, както и преподавател по PR етика, гражданските права имат нужда от актуализация. Това се дължало на променените социални и технологични условия, в които живеем, твърди той. Едно от новите права, за които Фердинанд фон Ширах настоява, е това на дигитално самоопределение. Проф. Михайлов обясни какво означава това: „Възможността на медиите, по самата си природа да представят нещо, да използват този потенциал да манипулират хората или поне да не бъдат докрай прозрачни”.

Предложение: Гражданите на Германия да могат да избират пола си всяка година

„Изненадващо беше за нас, че толкова висок процент млади хора не просто са запознати с гражданските права, а и подкрепят това, че те трябва да се осъвременят и обновят”, каза Благовест Илиев, който е журналист, PR експерт и докторант. Той сподели и някои от правата, които са били включени в проучването сред младите у нас: изкуственият интелект, околната среда, дигитализацията, глобализацията и исковете, свързани с основните човешки права.

Целия разговор вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.