Нели Тодорова обобщава постиженията и неуспехите на правителството

Днес се проведе последното редовно заседание на Министерския съвет. Кабинетът „Петков” остана да работи в оставка повече от месец.

От многото заявки за реформи, за малко повече от половин година управляващите успяха да закрият спецправосъдието.

Въпреки скандалите, които бяха в основата и на разпада на коалицията, България даде зелена светлина на Северна Македония по пътя й към ЕС.

След месеци забавяне най-накрая беше одобрен и Планът ни за възстановяване. По него от Брюксел чакаме около 11 милиарда лева. До момента обаче не сме получили и 1 лев.

Правителството, водено от Кирил Петков се роди трудно. Още в първия си ден новият кабинет беше изненадан със заявка за драстичен скок на цените на тока и парното и наложи мораториум. Той отпадна, а от 1-ви юли и ток, и парно вече са по-скъпи.

Кабинетът „Петков” със седем приоритета на финала (ОБЗОР)

За първи път в новия век календарната година започна без действащ бюджет. Приеха най-важния финансов закон през февруари и го прекроиха от юли.

На отиващото си  правителство му се наложи да се справя и с енергийна, и с ценова, и с военна криза. А решението дали войната да се нарича война или не коства поста на военния министър Стефан Янев.

Русия спря газовите доставки за България, а ние обявихме, че се отказваме от услугите на руския доставчик и не планираме да водим разговори с Москва след края на договора, който изтича тази година.

Партиите в спор кой е виновен за разпадането на правителството (ОБЗОР)

Кабинетът Петков ще се запомни и с ареста на Бойко Борисов и с освобождаването му след 24 часа. „Никой не е над закона”, обяви тогава Кирил Петков.

Въпреки че управляващите влязоха със заявка да отстранят главния прокурор, това така и не се случи. Висшия съдебен съвет отказа да го освободи.

Разпадът на коалицията започна с оттеглянето на министрите на Слави Трифонов. Предвестник за предстоящото се оказа и свалянето на председателя на парламента Никола Минчев.

ГЕРБ-СДС внесоха вот на недоверие и кабинетът на Кирил Петков падна. И двата опита да се сформира ново мнозинство в рамките на 47-ото НС се оказаха неуспешни. Последните преговори се провалиха след изтекъл запис от заседание на парламентарната група на „Демократична България”. „Ние правителство на лицемерието няма да правим. Няма да го подкрепим. Ще отидем на избори”, закани се лидерът на „Има такъв народ”. До дни президентът Румен Радев ще обяви кога ще се проведат те.

Репортер: Нели Тодорова

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.