Има надежда, че ще дойде по-прагматично правителство, заяви руският посланик у нас

"Точно един месец измина от безпрецедентното решение – тук България надмина всички. Бяха отзовани 34 дипломати и 36 технически сътрудници (обслужващ персонал). На нас ни беше много трудно. Даже самото изпращане на сътрудниците и членовете на семействата им, общо 185 души, в родината в течение на четири дни беше сложна организационно-техническа операция, изискваща многочислено съгласуване. Работата сега е също изключително сложна. Ние имаме огромно посолство, на което са нужни много ръце. Намираме се в доста трудна ситуация. Но мисля, че ще се справим с нея". Това заяви руският посланик в България Елеонора Митрофанова в интервю за руската агенция ТАСС. 

Митрофанова: Москва ще поднови доставките на газ за България, ако София изпълни условията

"Днес имаме само 23 дипломати за цяла България, от които в Посолството са 15 души. Всички те правят цялата работа – истински многостаночници. Не бива да забравяме, че България – една от най-близките ни славянски държави, че тук са погребани 200 хиляди наши войници, освобождавали България. Българите много грижливо се отнасят към монументите на Руско-турската и Втората световна война, отбелязваме само единични случаи на вандализъм. И, разбира се, паметта на хората, сложили главата си за освобождението на България, не бива да се предаваме – не можем просто да напуснем страната", посочва тя пред медията. 

"Тук има огромен брой нашите сънародници, голям брой смесени бракове, хора, които харесват Русия. Затова трябва да продължим да водим хуманитарната работа въпреки всичките сложности.
Има надежда, че ще дойде по-прагматично правителство. България е членка на Европейския съюз, на НАТО, но за нея ще е сложно да изгражда своята линия на поведение. Но ситуацията ще принуди да се премине към по-прагматичен подход към много въпроси, особено свързани с икономиката", твърди руският посланик у нас. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.