Вижте какво казаха депутатите преди закриването на парламента

Обвинения, контраобвинения и няколко приети закона в последния работен ден на 47-ия парламент.  Депутатите завършиха работа в петък с очакването, че в началото на другата седмица президентът ще ги разпусне и ще насрочи нови избори. Партиите и коалициите се разделиха с финални декларации.

Ето какво казаха представители на отделните политически сили:

„Продължаваме Промяната”: Корупцията не намери достатъчно врагове в това НС

„Животът на този парламент изтече. Беше един от по-бурните и драматични парламенти. Все пак 47 НС беше изправено пред множество кризи – заложените бомби в пътното строителство, пандемията, високите цени на тока, войната на Путин и последствията от нея. Българските граждани знаят какво сме свършили през тези седем месеца”. Това се казва в последната декларация на ПП, прочетена от Андрей Гюров от трибуната на 47-ото НС.

 

 

Според партията българските граждани знаят, че сметките им за ток не са се променили, когато скачаха главоломно в цяла Европа. „Знаят, че приехме план за справяне с пандемията, който позволи да не затворим бизнеса и да не претоварим системата на здравеопазването. Знаят,че увеличихме пенсиите, за да може възрастните хора да живеят по-достойно. Повишихме заплатите на медицинския персонал и учителите. Приехме антикризисен пакет от мерки, за да минат хората по-леко през кризата, предизвикана от войната. Справихме се и с невиждан брой бежанци. Хората знаят, че тези мерки направиха България първенец по ръст на индустриалното производство в целия ЕС. Хората знаят, че спряхме схемите на „Капитан Андреево”, прекратихме кражбите в Пощите. Въпреки най-тежката глобална инфлация, война и политическа криза, България се справи добре с тези седем ужасни месеца”, се казва още в декларацията.

Според ПП страната ни може да направи и много повече от вече постигнатото. „Истината е, че големите промени се правят, когато имаш достатъчно депутати, които искат те да се случат. Но нямаше антикорупционно мнозинство в това НС. Корупцията не намери достатъчно врагове в тази сграда. Говоря за майсторите в занаята – ненадминатите професионалисти. Тези, които не могат да живеят в опозиция, защото тогава излиняват. От парламентарната  трибуна те играеха любимата си игра „крадецът вика дръжте крадеца”. Уважаеми дами и г-да от опозицията – вашата неприязън  към промяната и съпротивата срещу борбата  с корупцията – ясно ни показа едно – всичко, което направихме и всичко, което се наложи да изтърпим – си струваше”, категоричен беше Гюров.


ГЕРБ към управляващите: Омразата ви довърши, а не опозицията

„Кризата, в която страната ни бе хвърлена преди две години, започна, когато вие, под юмрука, решихте да обявите война на партия ГЕРБ. Преживяхме всичко – арестите, чегъртането, обидите, внушенията. Сега сме по-силни и по-сплотени. Но на вас кой ви каза, че трябва да се изправите срещу 650 000 българи и да ги намразите? Ще разберете ли, че омразата към нас прерасна в омраза срещу самите вас? Омразата ви довърши, не опозицията”. Това се казва в последната за този парламент декларацията на ГЕРБ-СДС, прочетена от парламентарната трибуна от Десислава Атанасова.

В документа външнополитическата политика на кабинета „Петков” бе определена като „резил”. Според ГЕРБ-СДС отиващото си правителство е нанесло сериозни щети на имиджа на България, а възстановяването от тях ще отнеме години.

Атанасова благодари на симпатизантите и членовете на партията, които „въпреки натиска, на който бяха подложени, не ни предадоха”.

„Надявам се, че на изборите през октомври ще ни подкрепите отново. Нека ги бием с техните машини! А ние ви обещаваме, че ще се гордеете с вашия избор и с това, което заедно ще направим за България. Ако ГЕРБ-СДС ще трябва да съставя кабинет, ще покажем как се работи за страната и за нейното достойно място в европейското семейство”, завърши Атанасова.


ИТН: Не се примирихме с ролята на безгласна патерица на властта

„Излъченото от това НС правителство заяви в началото на своя мандат амбиция да сплотява и гради. Шест месеца по-късно то се превърна в олицетворение на всичко онова, което Смирненски обезсмърти в своята „Приказка за стълбата”, това каза Пламен Николов от „Има такъв народ", който прочете заключителна декларация от името на партията си.

„Българските граждани станаха свидетели на подли политически игри, неспазване на обещания и нелицеприятни отношения както между бившите коалиционни партньори, така и между управляващи и опозиция”, каза още той.

От ИТН заявиха, че не биха могли да се примирят с ролята на „безгласна патерица на властта" и в никакъв случай не биха могли да пожертват националния интерес на Република България, „каквито и регламентирани обещания или нерегламентирани изкушения да ни бъдат предлагани".

Те дадоха заявка, че се отправят „по-пречистени и по-мъдри отвсякога към следващото политическо предизвикателство" и пожелаха в 48-ото НС да има повече „първокласни експерти", освен политически фигури.

„Днес се разделяме, за да дадем възможност на българските граждани да изберат най-подходящите управници, които имат способности и не се боят да поемат отговорността да преведат страната през нелеките времена, които ѝ предстоят”, каза още депутатът във финалните си думи.


ДБ: Всеки трябва да даде рецептата как ще се управлява Републиката оттук нататък

"Има два особени парламентарни дни – в началото и в края, в които сме в острото противопоставяне между управляващи и опозиция, мнозинства и малцинства – както и да се променят. Има и процепи в тези режими, в които все пак можем да се опитаме да си кажем и нещо по-различно от обичайните конфронтационни тези, с които излизаме на трибуната. Иначе тази прекрасна, достолепна „зверилница” изисква от нас и страст, и агресия, и желание за конфронтация”. Това се казва в последната за този парламент декларация на „Демократична България”, прочетена от парламентарната трибуна от Христо Иванов.

„Днес е един такъв ден, в който ми се иска да кажа нещо по-различно. Да излезем извън тези слогани и декларации и да си кажем първо едно „Благодаря ви!”. Работихме в тази „мелачка на разум”, защото тук се сблъскваме и целта е винаги да излиза нещо повече”, посочи той.

„Трябва да си дадем сметка, че отиваме на избори, които трябва да се опитаме да бъдат по-различни. Всеки един от нас трябва да си зададе въпроса как да излезем от тази спирала на политическата криза? И всеки един трябва да даде рецептата за това, как ще се управлява Републиката оттук нататък”, подчерта Иванов.


Костадинов: “Безвремие” е думата, която описва най-точно изминалите почти осем месеца

“Безвремие” е думата, която описва най-точно изминалите почти осем месеца. Период от време, през който нямаше стремежи, идеали, видимо развитие и прогрес. Време на илюзии, лъжи, фарс и политически машинации. Време на привидна борба с корупцията, а всъщност подмяна по структурата на така наречената „политическа бухалка“. Репресивна бухалка, предадена с недоволство от стария ГЕРБ на новия ГЕРБ в лицето на „Продължаваме Промяната“, „Демократична България“, БСП и други”. Това каза в декларация от името на “Възраждане” лидерът на партията Костадин Костадинов.

Той обвини управляващото мнозинство в политическо лицемерие, изложило на риск “оцеляването на милиони българи”. 

“Говорихте ни, че решавате проблеми, а всъщност задълбочихте кризите във всички сфери на държавата.Силната заявка за борбата с корупцията приключи дотам, че едни корумпиращи се замениха с други корумпиращи. Корумпираните са си все там - стоят, получават пари, връщат комисиони и помагат на добре смазаната машина да работи”, заявиха от “Възраждане”. 

“Единственото, което направихте, е да закриете Специализираната прокуратура, но тук е моментът да отбележим, че това се случи благодарение на нас от „Възраждане“, защото подкрепихме това решение, което днес представяте за свое постижение. Дойдохте със заявки, които не изпълнихте, и с обещания, зад които не застанахте. И законите и решенията ви са като Конституцията, която ви служи само за да я нарушавате”, каза още лидерът на “Възраждане”.

Те отправиха обвинение към управляващото мнозинство относно поскъпването на стоките, кризата с горивата и електроенергията. 

"По ваше време бедните станаха още по-бедни, цензурата в медиите придоби гигантски измерения, стоките поскъпнаха с около 40%, горивото мина три лева, а газът поскъпна с над 30% до момента. Потопихте държавата в кризи, но не успяхте да я унищожите, ние от „Възраждане“ ви спряхме", гласеше още декларацията.

От “Възраждане” заявиха, че ще продължат да са в опозиция. “А когато след следващите избори българите ни дадат доверието си и прекрачим прага на следващото Народно събрание като мнозинство. България за пръв път от 30 години ще бъде за българите. Без маски, без мерки, без ограничения и само в съответствие с българските граждани и техните интереси", завърши декларацията.


Финална декларация на временния председател на парламента Мирослав Иванов

Финалната декларация прочете временният председател на парламента Мирослав Иванов. Той припомни, че този състав на парламента е положил клетва преди осем месеца, в разгара на пандемията и когато инфлационните процеси вече бяха в сила, а цените на тока и газа нарастваха. Иванов припомни, че ситуацията допълнително се е усложнила след началото на войната в Украйна на 24 февруари.

„В тези тежки времена не бяхме обединени, а какви бяха причините за това, ще дам възможност на времето и българските граждани да дадат своята оценка. Напрежението от политическата криза, която властваше през 2021 г., очевидно хвърли своята тежка сянка и върху работата на този състав на Народното събрание. Пленарните заседания често бяха арена на персонални сблъсъци, на използване на вулгарен и циничен език, на език на омразата. Тази най-висша трибуна бе използвана по вулгарен начин за постигане на политически цели – поведение, което считам, че противоречи на принципите на парламентаризма. Липсваше ни търпение, толерантност към другия, уважение между депутатите. Въпреки това успяхме да приемем 78 закона”, припомни Иванов.

Той подчерта, че сега „българското общество има нужда от политически елит, на когото да вярва, от спокойствие и стабилност”.

„Българите заслужават да живеят в една по-добра България. Призовавам занапред да бъдем по-самокритични, по-отговорни, по-разумни и по-честни”, завърши председателят на парламента.

Групите на БСП и ДПС не прочетоха заключителни декларации от парламентарната трибуна.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.