Всяка година в Европа 500 000 жени са диагностицирани с това заболяване

Всяка година в Европа 500 000 жени са диагностицирани и други 130 000 умират от рак на гърдата. В България над 4000 жени, които са нечии майки, сестри, дъщери започват най-тежката борба – да запазят живота си. В тази битка са включени и техните семейства, които по всевъзможни начини ги подкрепят в процеса на лечение и прогонват страха от връщане на рака. 

Европа срещу рака на гърдата.Или гражданите в подкрепа на засегнатите от тази диагноза. С 5 км бягане или 3 км ходене можем да допринесем за по-бързото излекуване и възстановяване на потърпевшите като се включим в събитието Race for the cure, което ще се проведе в Южния парк. 

"Тичането и ходенето - самата физическа активност - са плюс за участниците. Активният спорт е нещото, което спомага да бъдем по-здрави", сподели организаторът на Race for the cure Ивко Беновски. 

 Маратонът се провежда в 43 държави. "През 2020 година  за пръв път в 40-годишната история на събитието - взехме решението то да се проведе дигитално. Множетсво хора откликнаха и ни изратиха клипове, на които показаха дистанцията, която са изминали", разказа той. 

Те трябваше да си напрявят регистрация, което е директното дарение за повече профилактични прегледи за рак на гърдата. 

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.