Партиите са в очаквания да разберат датата на предсрочния вот

След последния звънец на 47-ото Народно събрание – и управляващи, и опозиция си поставиха цел – да са първи на предсрочния вот.

„Абсолютно сме уверени, че ще спечелим”, каза Калина Константинова, вицепремиер по ефективно управление в оставка.

„Мисля, че имаме всички шансове да бъдем на първо място”, заяви Тома Биков от ГЕРБ-СДС.

Извън заявките от „Продължаваме Промяната“ обясниха в ефира на NOVA защо според тях ще се върнат на „Дондуков“ 1. „Предвид факта колко бързо стартира всичко миналото лято и колко неподготвени и неопитни бяхме, с ентусиазъм и любов към каузата успяхме да спечелим изборите. Сега сме доста обиколки напред”, категорична е Константинова.

Все още от партията не са решили дали ще търсят подкрепата на хората – в коалиция с „Демократична България“, след като вече получиха протегната ръка за това от Христо Иванов.

„Не е взето категорично решение, но е факт, че ние сме коалиционни партньори, като вече 7 месеца препотвърждаваме своята програма”, каза още Константинова.  

Константинова: Абсолютно уверени сме, че ще спечелим изборите

Вратата към „Има такъв народ“ обаче е категорично затворена, заяви тя и прогнозира: „Не виждам начин те да се върнат обратно в парламента”.

В следващия парламент не трябва да има разделителни линии, обаче са на мнение от ГЕРБ. „Не трябва да има партия в 48-ото НС, с която да не се говори. Ние ще говорим с всички”, увери Тома Биков.

Тома Биков: Не трябва да има партия в 48 НС, с която да не се говори

Според него след новите избори страната ще се нуждае от антикризисно управление, което да остане начело на държавата поне две години. И даде различни варианти: „България има нужда от проевропейско управление. То може да бъде коалиционно, може да бъде програмно, може да бъде правителство на националното спасение”.

Партиите са в очаквания да разберат датата на предсрочните парламентарни избори. Решението за това трябва да вземе Румен Радев.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.