„Все едно чешмата ви да е затворена, а вкъщи да стане наводнение”, коментира той

Взривове и пожар в оръжейни складове край Карнобат. Първата експлозия е отекнала в 4 часа в нощта срещу неделя. Постройките се намират на територията на бившите военния поделения на града, които сега се стопанисват от фирма ЕМКО и бизнесмена Емилиян Гебрев. Няма пострадали при инцидента, но полицията и пожарната остават на крак.

„Към момента разполагам с информацията, която охранителите на базата, присъствали там по време на пожара, на взрива и след това, са дали. Имало е взрив и след това пожар. Охранителите са получили сигнал за нарушаване на обекта, тръгнали са да проверяват какво е станало и слава Богу, че не са стигнали до обекта. Той се е взривил и по този начин е щастие, че те са останали живи, здрави и невредими”, заяви за NOVA Емилиян Гебрев.

Взривове и пожар в оръжейни складове край Карнобат (СНИМКИ)

„Няма загинал човек, нямаме ранен човек. Базата се охранява, има направени алармени системи. Те се задействат при нарушение, тръгват хората да проверяват какво е станало и достигат до мястото, където е инициирано нарушението. Изводите – хората трябва да си ги правят”, добави той.

По думите му той е твърдо убеден, че няма как да се случи самовъзпламеняване, защото има определени изисквания, които трябва да се спазят и когато се спазени – „просто няма как да се случи такова нещо”. „Все едно чешмата ви да е затворена, а вкъщи да стане наводнение”, коментира Гебрев.

Запитан дали има хора, които имат интерес от това, което се случва в момента, той отговори: „След като се случва – значи имат интерес. То така от самосебе си няма как да се случи. Аз мога да имам подозрения до безкрай, но те реални ли са, не са ли истински… Поради това има разследващи, на които това им е работата – да го свършат, да го завършат, след това да дадат гласност и да знае обществото какво се случва”.

„Абсолютно всичко е овладяно, чакат се часовете да минат, след които се дава право да се влезе в района и вече да се запознават разследващите какво се е случило там. Хората са извън района, всички са изведени, няма никой вътре, защото има определени правила, които трябва да се спазват и недай си Боже се случва такова нещо – то е предварително проиграно и се знае какво се прави и хората са си изпълнили стриктно задълженията”, съобщи още Емилиян Гебрев.

И обясни, че става въпрос за боеприпаси, които са с „отпаднала фирмена необходимост”. „Ние сме ги произвели за дадена фирма, която поради разпадане на външнотърговски договор или невъзможност да ги платят, те остават при нас. Ние сме хората, които сме ги произвели, ние сме хората, които трябва да ги пазим. Базата напълно отговаря на всички изисквания за съхранение – всеки месец се проверява от съответните служби, които имат задължение това да правят – това е полиция и пожарна и абсолютно всичко е наред”, категоричен бе той.

„Ако проследите всички събития от 2010 година, ще видите, че това е едно системно явление в нашата страна. Защо е така – аз не съм човекът, който да даде обяснение. Аз лично не очаквам резултати от разследването, защото до този момент е имало много по-големи такива, та дори и с жертви и наранявания, но всичко отива някъде в мъглявината”, коментира Гебрев.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.