„Ние, жените, сме силни, умни и можем да отидем навсякъде, където пожелаем”, каза Катя Ечазарета

Първата мексиканка, летяла в Космоса - Катя Ечазарета, иска да е пример за младите момичета в Мексико. „Ние, жените, сме много силни, умни и можем да направим каквото си поискаме. Искам всяка една от вас да знае, че може да стигне до където пожелае. Ако искате да отидете в Космоса, разбира се, че можете да го направите”, каза тя по време на церемония, на която получи ключовете от Мексико Сити, предаде Ройтерс.

Дъщерята на първия американски астронавт летя с капсулата на Безос в орбита (СНИМКИ)

Ечазарета, която е електроинженер, беше част от международния екипаж, който се качи на борда на петия пътнически полет на Blue Origin, компанията за космически пътувания на основателя на Amazon Джеф Безос, в началото на юни.

След като получи ключовете на Мексико Сити от кмета на града Клаудия Шейнбаум, Ечазарета изнесе реч, в която подчерта, че е важно за нея да стане пример за подражание на младите мексикански момичета и да им помогне да постигнат всичко, което искат да направят.

„Не искам да бъда човек, известен с всички награди, това няма значение за мен. Искам да бъда човек, който помага, вдъхновява, мотивира и променя живота на другите”, каза тя.

Младият електроинженер се срещна и с президента на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор.

Полетът на Ечазарета продължи около 10 минути от излитане до кацане. Космическата капсула New Shepard достигна височина от около 106 км, предоставяйки на пътниците няколко мига на безтегловност, преди да се спусне обратно на Земята за кацане с парашут.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Ройтерс