Темата коментира зам.-районният прокурор на града Атанас Илиев

49-годишният мъж, който сътвори зрелищния екшън в сградата на КАТ-Пловдив, се оказа рецидивист на пътя с над 100 нарушения. Пробата му за дрога е отчела наличие на амфетамини, бил и с отнета шофьорска книжка. 

От полицията признаха, че по време на инцидента е имало риск между 50 и 60 души, намиращи се в чакалнята за регистрации, да бъдат прегазени, тъй като шофьорът е нахлул с висока скорост в помещението.

СЛЕД ЗРЕЛИЩНИЯ АРЕСТ В ПЛОВДИВ: Водачът, забил колата си пред сградата на КАТ, бил с отнета книжка

За първи път в историята на КАТ-Пловдив дрогиран водач с отнета книжка и изтърпяващ наказание за шофиране в нетрезво състояние успя да регистрира автомобила си. Прокуратурата определи случая като фрапантен.

„Фрапантен е, защото се отнася не за едно престъпление, а за три. Лицето е привлечено като обвиняемo по три престъпления - че е шофирало след употреба на амфетамини, че е извършило хулигански действия при управление на МПС и че е попречило орган на властта да изпълни задълженията си”, обясни зам.-районният прокурор на Пловдив Атанас Илиев.

От държавното обвинение казват, че за тях, от професионална гледна точка. било интересно да разбере какво би подтикнало интелигентен човек с висше образование и със собствен бизнес, да постъпи по този начин.

След гонка с полицията, мъж заби колата си пред сградата на КАТ-Пловдив (ВИДЕО)

Тепърва ще се установява дали мъжът има психични отклонения. Адвокатът му вече е входирал искане за назначаване на психиатрична експертиза. „Имаме данни, че по-скоро състоянието му е продиктувано от употребата на амфетамин”, уточни още зам.-районният прокурор.

Шофьорската му книжка е отнемана много пъти, последно - през януари тази година. Тогава е била и последната дерегистрация на автомобила му. „Говорим за човек, който от много дълго време системно не спазва правилата за движение по пътищата”, подчерта Илиев.

Прокурорът изрази категорично мнение, че по никакъв начин няма прекомерна сила от страна на полицаите при ареста. „Благодаря им за професионалната и адекватна реакция”, добави той. Униформеният счупил прозореца на колата, защото шофьорът не отговарял на разпорежданията, крещял, че ще си сложи край на живота.

Досието на пътя на дрогирания шофьор Илиев определи като „доста пространно” и изискващо време да бъде анализирано. „Доколкото разбрах, става дума за над 60 акта, отделно има и електронни фишове. Това безспорно ще бъде взето предвид”, каза зам.-районният прокурор.

По трите обвинения извършителят може да получи до пет години затвор, глоба и лишаване от правоуправление за пореден път. Мъжът е задържан за 72 часа. В петък прокуратурата ще внесе в съда искане да му бъде наложена най-тежката мярка - задържане под стража.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.