Екип на NOVA провери

Новите мерки в София, свързани със задължителното носене на маска, масово не се спазват. Това показа проверка на NOVA в първия ден с по-строги ограничения. От столичната здравна инспекция предупредиха, че ще глобяват нарушителите с между 300 и 500 лева.

ОТ ДНЕС: Нови COVID ограничения в София

В случайно избран магазин в столичен мол клиентите с маски и тези без са приблизително равен брой. След появата на екипа на NOVA охраната в обекта започна да гони посетителите без маски.

В част от другите обекти нито служителите, нито клиентите бяха с предпазни средства. „До гуша ми дойде вече от тези маски, писна ми”, коментира Лиляна Ненова. Тя не може да си обясни защо се изисква да е с маска само в магазините.

Носенето на маски само в отделни части от мола не е ефективно, смятат и експерти.

„Би трябвало в целия мол да се носят маски, освен ако даден мол няма сертификат за COVID free-помещения с достатъчно добра климатична система, която сменя и изхвърля въздуха на няколко минути. В България обаче такъв мол няма”, коментира Лъчезар Томов.

Според вирусолози поне в асансьорите на моловете маската трябва да е строго задължителна.

„Навсякъде, където не може да се осъществи по-голямо разстояние между хората, където е затворено помещението и трудно се проветрява. До 40% е рискът преболедувал или ваксиниран да се зарази отново с Омикрон”, смята доц. Любомира Гломб.

Променят част от новите COVID мерки в София

От столичния „Метрополитен” казват, че могат да следят за маски само на станциите, но не и във влаковете. „По високоговорящата уредба се известява за носенето на маска. Полицаите на входовете също предупреждават за това”, заяви Венета Стоева.

Сред нарушителите, които са без маска дори във влака, е д-р Светлана Наумова - микробиолог по професия. „Знам, че е задължително и също така много добре знам, че е излишно. Да се пазиш от вирусна инфекция с помощта на хирургическа маска е все едно да се пазиш от комари с рапица”, коментира тя.

Засега маските ще са задължителни до 19-ти август.

Пред NOVA от столичната РЗИ съобщиха, че местата в инфекциозните отделения в болниците в София са почти изцяло запълнени. Справка от днес показва, че заетите легла са 109, а свободните - 21.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.