Бившият премиер с поредица от въпроси към служебното правителствво

"Защо направихме една крачка напред, а в най-важния момент за България се връщаме две назад?". Това попита бившият премиер Кирил Петков в пост в своя Facebook профил.

Бившият премиер се обърна към служебното правителство с поредица от въпроси. По думите му новосформираният кризисен щаб за газа няма информация от компанията, която очаква седемте кораба за доставка, не е установил контакт с Турция за свободно място за пристанище на кораба, нито е провел разговори с Гърция за разтоварване на повече от договорения втечнен газ в Ревитуса. "Но вече се говори за “Газпром” и дългосрочни договори. Не виждаме ли, че дори на Германия се ограничава подаването на газ от Русия? Не е ли най-важно за хората да има сигурност на доставките? Какво точно прави кризисният щаб?”, попита Петков.

Според него гръцката връзка е поставена под риск, след като служебният енергиен министър е отменил решение на кабинета “Петков” от 22 юли 2022 г. в частта „одобряване на избора на Надзорен съвет на АйСиДжиБи“. “Така дружеството няма да изпълни изискванията за промяна на корпоративната структура съгласно модела на Независим преносен оператор”, обясни Петков и допълни, че това поставя опасност от закъснение спрямо поставения от регулаторите срок, вследствие, на което намаляването на цената на газа от Азербайджан ще се забави. “Защо? Пускането на връзката в експлоатация ще спести милиони на България!”, пише още експремиерът.

В поста си той коментира и смяната на шефа на НАП Румен Спецов, като я нарича “немотивирана”.

Петков поставя и въпроса защо се връщат маските на закрито в София и защо ТЕЦ “Брикел” е върнат в експлоатация, с решение на Административният съд в Стара Загора, който отмени заповедта за спиране на производствената дейност на предприятието.

“България наистина е на вододел. Моделът на феодални зависимости, задкулисни ходове и ретроградни стратегии, които струват ужасно много на страната, атакува от всеки ъгъл. А най-важното в този момент за хората е да има стабилност, да има спокойствие, да се гради и гледа напред”, пише още Петков. И призова: “Силата е в ръцете на всички българи. Гласувайте на следващите избори! Стига толкова стъпки назад в нашата история, време е да се откъснем от всичко, което ни държи в миналото и да поискаме по-добър живот, в една нормална, просперираща европейска България!”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.