КЕВР: Увеличението на синьото гориво ще е 60%

Ново политическо напрежение заради газовите доставки. Бившите управляващи твърдят, че се саботира газовата връзка с Гърция, за да се отиде отново при „Газпром”. Новите управляващи обаче твърдят, че предишните са допуснали грешки. На този фон КЕВР призна - синьото гориво ще поскъпне с безпрецедентните 60% през този месец.  

От Енергийния регулатор посочиха за NOVA, че очакват цената на природния газ да тръгне надолу през септември. Причината е, че тогава се очаква да заработи интерконекторът с Гърция и вече да получаваме пълния капацитет азерски газ. Такава възможност потвърдиха и експерти.

„Цената би трябвало да падне, разбира се, не с много, тъй като има по-големи договорени количества от един доставчик и това предполага и съответно по-ниска цена”, коментира Васил Начев.

Не така стоят нещата през август и затова КЕВР най-вероятно ще приеме предложението на „Булгаргаз” за увеличение на цената на синьото гориво с 60%. Служебното правителство още няма окончателно решение дали да вземе седемте танкера с втечнен газ.

„Седемте танкера не могат, не знаем дали ще останат, защото за първия, за който се казва, че има гарантиран слот - този слот се предоставя от някой, който си го е взел и иска да го изтъргува. Затова го правим този търг, за да се резервираме и да не зависим изцяло от тия седем танкера”, посочи зам.-министърът на енергетиката Еленко Божков.

Като заместник-министър на енергетиката и член на кризисния щаб за газа Божков не отговори дали вече се търси диалог с „Газпром” за възобновяване на доставките.

„Затръшната врата се открехва трудно. И изисква време. И тази врата е затръшната от нас. Това, което трябва да се мисли и да се обсъжда и разговаря, е да се довършат доставките евентуално. Говоря това е хипотеза и недоставените количества в спрения период да могат да се ползват”, уточни Божков. Той не изключи и вариант за нов дългосрочен договор с руската страна.

От „Продължаваме Промяната” видяха в създаването на кризисния щаб в енергетиката опипване на почвата за нови доставки от Русия. „Много се надявам това да не са подготвителни действия за връщане на договор с „Газпром”, който така или иначе не искаше да изпълнява, както е договорено”, каза Никола Минчев от ПП.

Вицепрезидентът Илияна Йотова заговори за прокурорска проверка за състоянието на енергетиката у нас.

„Вече и от средите на социалистите се чуват призиви прокуратурата да се занимава с този въпрос кой и защо докара България до тази ситуация. Вероятно тя може би и сама ще се самосезира, не знам. Или ще се намерят хора, които да я сезират. Важното е, че има добър екип, който се зае веднага с това да реши проблема, а не толкова да търси виновниците”, коментира тя.

Въпреки удвоения капацитет на терминала за втечнен газ в Ревитуса, не стана ясно дали правителството ще потърси възможност за резервиране на капацитети за разтоварване.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.