Създадени са лагери за помощ

Внезапни наводнения, причинени от необичайно силни мусонни дъждове, са отнели живота на най-малко 559 души в Пакистан през последния месец, като сред най-тежко засегнатите са отдалечени общности в бедната югозападна провинция Белуджистан, съобщи правителствена агенция.

Правителствените агенции и армията са създали лагери за помощ и подпомагане в засегнатите от наводненията региони и работят за преместване на семействата и осигуряване на храна и лекарства. Освен смъртните случаи, наводненията са нанесли щети на повече от 46 200 къщи, съобщи Националният орган за управление на бедствията (NDMA).

"Правим всичко възможно, за да осигурим мащабна помощ и рехабилитация на пострадалите от наводненията", заяви министър-председателят Шехбаз Шариф по време на посещение в засегнатите райони.

Правителството на провинция Белуджистан обаче заяви, че се нуждае от повече средства и се обърна към международните организации за помощ.

"Загубите ни са огромни", заяви главният министър на провинцията Абдул Кудоос Безенджо. Във всеки район, засегнат от наводненията, има недостиг на храна, а някои от тях са откъснати от останалата част на провинцията поради отмиването на повече от 700 км пътища, съобщи „Ройтерс“.

Безенджо заяви, че провинцията му се нуждае от "огромна помощ" от страна на правителството и на международните агенции за помощ. Изминалият месец е бил най-влажният от три десетилетия насам, със 133% повече дъжд от средния за последните 30 години, съобщи NDMA. В Белуджистан, който граничи с Иран и Афганистан, са паднали 305% повече дъждове от средното за годината, съобщи агенцията за бедствия. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС