Около 60 автомобила са затрупани под отломки

Големи наводнения в Долината на смъртта в Калифорния в петък блокираха около 1000 души, затрупаха автомобили и затвориха всички пътища към и от национален парк, известен като най-горещата и суха област в Северна Америка, предаде БГНЕС, цитирайки АФП.

По данни на Службата на националния парк няма пострадали, но около 60 автомобила са затрупани под отломки.

Големи пожари горят в Хърватска и Черна гора

"Безпрецедентните количества валежи причиниха значителни наводнения", се казва в изявление на Службата на националния парк и се допълва, че "в момента около 500 посетители и 500 служители не могат да излязат от парка", който се намира в източната част на калифорнийската пустиня Мохаве.

Водната стихия разкъса участъци от асфалтирани пътища и избута контейнери за смет в паркирани автомобили, което доведе до сблъсък на превозните средства. Дъждът е наводнил и офиси и хотели, съобщават от администрацията на парка.

37 са жертвите на наводненията в Кентъки

От парковата служба добавиха, че всички пътища, обслужващи парка, ще останат отцепени, докато служителите не установят степента на щетите.

В района на Фърнес Крийк в парка паднаха общо 1,46 инча (3,7 см) дъжд, което почти изравни предишния дневен рекорд от 1,47 инча. Средното годишно количество валежи е по-малко от два инча годишно.

По-високите температури, причинени от изменението на климата, означават, че атмосферата задържа повече влага, което води до повече дъждове.

Пожар срути зърнохранилище на пристанището в Бейрут (ВИДЕО)

Според експерти на ООН по въпросите на климата, дори ако светът успее да ограничи затоплянето до 1,5 градуса по Целзий, в някои региони ще се увеличи честотата, интензивността и количеството на проливните дъждове.

Рискът от епизодични обилни валежи се увеличава с повишаването на температурите.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.