„Трябва да потиснем егото си и да излезем от детската градина”, каза той

България се нуждае от общ политически субект. Това каза в студиото на „Здравей, България” Ивайло Мирчев от „Демократична България”.

„Трябва да потиснем егото си и да излезем от детската градина, за да се разберем. Искаме да направим голямо демократично обединение за изборите - такова, което да изхвърли въобще въпроса, ще се коалирате ли с ГЕРБ, с БСП или с друга политическа сила. Хората ще имат възможност да гласуват за нещо голямо, което да гарантира бъдещата проатлантическа ориентация на страната. Затова искрено се надяваме на повече зрялост от колегите от „Продължаваме промяната””, поясни той.

И допълни, че от ДБ са се обявили твърдо срещу опитите за скрита преориентация на страната към Русия. „Надявам се това да е ясен сигнал за служебното правителство, че не трябва да се позволяват подобни неща. Не сме участвали в организацията на протестите от миналата седмица. Не е нужно политическа сила да ги организира. Има достатъчно будни граждани, които са доста чувствителни на темата геополитическа и енергийна независимост на страната. По време на демонстрацията се свърза с нас вицепремиер Христо Алексиев и увери, че страната ни няма да е енергийно зависима. Нашата цел е да имаме много доставчици на природен газ”, каза още депутатът.

По думите му страната ни не се нуждае от допълнителни доставки от „Газпром”.

„В момента се удвоява терминалът в Гърция. Сега трябва да резервираме капацитет с лотове на самия терминал. Това не е трудна задача, длъжни сме като страна да реагираме адекватно. Природният газ и за октомври е осигурен. Работим във форсмажор, във война сме и е трудно да си представим как за месец, месец и половина, някой може да сключи дългосрочен договор, особено при тези галопиращи цени”, обясни Мирчев.

От ДБ вярват, че президентът работи в посока енергийна независимост, каза още той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.