Това каза на брифинг служебният външен министър

България ще може да организира предсрочния вот на втори октомври в Русия. Това обяви служебният външен министър Николай Милков. По думите му наличните там служители ще са достатъчни за целта. Той вижда по-скоро проблем в консулското обслужване на наши съграждани, но подчерта, че дипломацията трябва да се върне към своите корени. „Посолството ни в Русия разполага с 8 човека дипломатически и технически персонал. Те са напълно достатъчни да покрият секцията в Москва. Ще бъде командирован човек, който да работи за секцията в Санкт Петербург”, увери зам.-министър Костадин Коджабашев.

Министерство на външните работи представи екипа и приоритетите си на брифинг. Двама заместници ще има новият служебен министър Николай Милков. Единият от тях е досегашният ни посланик в Украйна Костадин Коджабашев. Той ще е и говорител на ведомството.

Велислава Петрова остава заместник-министър на външните работи и в този кабинет. „Това е и оценка за нейната работа. Хипотези или обвинения за реваншизъм би следвало да се тълкуват като безпочвени”, каза служебният ресорен министър Николай Милков. Петрова ще се ангажира с темите за РСМ, бъдещото членство на страната ни в Шенген, както и присъединяването ни в ОИСР.

Светлана Стойчева-Етрополски става началник на кабинета на министъра. Тя е бивш посланик на България в Канада.

За организацията на изборите в чужбина са предвидени 7 635 000 лв. Очаква се за предсрочния вот извън страната да отворят врати 800 изборни секции. Това каза постоянният секретар Иван Кондов.

От МВнР представиха и приоритетите си. „Първият приоритет са изборите. На второ място е нашето конструктивно и активно участие в Европейския съюз и в Атлантическия алианс, където ние трябва да бъдем не само лоялни, но и проактивни и иновативни членове и участници”, каза министър Милков. Като друг конкретен приоритет той открои и бъдещото ни членство в Шенген. Служебното външно министерство ще продължи да е ангажирано и с темата за Република Северна Македония, увери Милков. Идеята била да не отстъпим от пробива, който вече е бил постигнат. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.