„Не очаквайте масови чистки, както се тръби”, подчерта той

Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев представи екипа си и приоритетите в дейността на силовото ведомство.

Основен приоритет в работата на МВР ще бъде борбата с купения и корпоративен вот по време на организацията на изборите. „Както и да проведем законосъобразно този процес и да обезпечим правото на глас на българските граждани, без то да бъде повлияно от тези порочни практики”, подчерта Демерджиев.

Приоритет ще бъде и борбата за пътна безопасност. Планира се да бъде въведен комплекс от мерки, да бъде разработена цялостна стратегия, която да обезпечи резултати в кратки срокове, но и в дългосрочен план. „Отчитаме, че ситуацията е доста тежка. Изисква бързи, категорично, но и в същото време трайни мерки”, коментира той.

Ще бъдат проведени мероприятия и действия, за да се въздейства на битовата престъпност. „Отчитаме слабости в превенцията. Вече сме издали съответните указания да се предприемат мерки и действия по места, които целят констатирането на такива тлеещи конфликти и вземането на превантивни мерки те да не ескалират”, посочи той.

В тази връзка министърът на вътрешните работи обяви, че ще се проведат акции по установяване и изземване на незаконно придобито и държано през годините оръжие.

 

 

Демерджиев обеща да бъдат безкомпромисни в борбата с контрабандата, с ДДС измамите, както и с разпространението на наркотични вещества. Особен акцент ще бъде поставен върху хората, които си „позволяват да разпространяват такива вещества” по българските училища или близо до тях.

Той подчерта, че екипът му се е запознал със ситуацията в МВР, установени били и проблемите, които пречат на служителите успешно да изпълняват функциите си. „Ще бъдем изключително взискателни към работата на тези служители и безкомпромисни по отношение на всякакъв род закононарушения, допуснати от тях”, категоричен е силовият министър.

Причината държавата и държавността да се върне на ГКПП „Капитан Андреево” са действията на полицията, посочи Демерджиев, като благодари на зам.-министър Катинов, изиграл, по думите му, съществена роля, както и на всички служители, ангажирани с казуса.

„Направихме необходимото, което се изисква от МВР. Оттук нататък държавата, в лицето на няколко министерства, се е ангажирала да подпомогне този процес с юридическа помощ”, допълни министърът на вътрешните работи.

Демерджиев обясни в никакъв случай да не се очакват масови чистки в МВР. „Вероятно ще има смяна на хора, но само тогава, когато сме убедени, че това се налага, за да се оптимизира работата на структурата”, обяви той. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.