Корнелия Нинова и служебния министър влязоха в задочен спор

Нови престрелки между служебния кабинет и бивште управляващи на тема “Oръжие за Украйна”. Според  министъра на икономиката Никола Стоянов - Корнелия Нинова умишлено не е подписала искания за износ, за да прехвърли отговорността на кабинета „Донев”.

По време на пресконференция за представяне на новия екип на министерството на икономиката, слъжебният министър Никола Стоянов обвини Корнелия Нинова както за неподписване на заявления за износ на оръжия и бавене на работата на бизнеса, така и за цитирам пълна чистка във ведомството.  Знаете, самият той е един от отстранените. Стоянов беше зам.-министър на Нинова.  Лидерът на БСП отговори с официална позиция, в която категорично заявява, че министър Стоянов лъже. Нинова отрича както за чистката, така и за въпросното бавене на договорите.

Министерството на икономиката в кабинета "Петков" не е подписало над 230 заявления за износ на оръжия на стойност 1 милиард лева. Това заяви служебният министър Никола Стоянов. „Въпреки че това е бомба, ако трябва тя да гръмне в ръцете ми, ще гръмне, но аз ще подкрепя бизнеса”, посочи той.

По закон - междуведомствена комисия, одобрява или не подадените искания.  Тя обаче не е свиквана от 27 юни,  обяви Стоянов.”Говорих тук с експертите от комисията, казаха ми, да, всичко беше готово в срок. Говорих и с други експерти, казаха всичко беше наред, проверено е, но министърът отказа”.

Миналата седмица бившият шеф на "Кинтекс" Александър Михайлов, също изнесе информация, че с подписа на Корнелия Нинова над 4 хиляди тона българско оръжие е влязло в Украйна, но с доставки през Полша. Най-вероятно и сред изчакващите заявки сега - има за Полша, заяви министър Стоянов.

„Аз ще спазвам решенията на последния парламент. Каквото е решено за Украйна – така ще се случи, където има някакви забрани, ще бъдат изпълнени, където няма, където е законно – аз нямам основания да върна някого”, категоричен е служебният министър.

В писмена позиция, Корнелия Нинова заяви, че става въпрос за оръжия на стойност 1 милиард евро, не лева. А ситуацията с тях наподобявала вица "защо си с шапка, защо си без шапка?" или - ако сега въпросът е защо не е свикала комисията, казва Нинова, то ако я беше -  щеше да е как си позволява да разрешава износ в последния момент.

“Просто ще вляза и ще подпиша всичко, което отговаря на закона. Просто ще свърша работата на предишния министър…  господин Михайлов като прави статистиката - просто да ги пише и тия на сметката на Корнелия направо”, посочи Стоянов.

Последваха и още обвинения от служебния министър, този път за чистка:”За 7 месеца от ведомството са уволнени 72-ма души. Доста над 10% от целия екип - средно по 10 души на месец. Всички новоназначени са без конкурс”, посочва служебният министър.

Нинова отговори - министър Стоянов лъже и манипулира с броят на уволнените, който е далеч от 72-ма.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.