Според него могат да са партньори с ДБ и БСП и в следващия парламент

"Ние не поставихме държавата нито ден без газ, намерихме решение дългосрочно за тази зима и е редно служебното правителство да поеме инициативата и да продължи с документалното завършване на Интерконектора с Гърция и да се осигурят трасета на тези 7 карго кораба LNG", добави бившият депутат. Това каза в ефира на предаването „Твоят ден” на NOVA NEWS Йордан Терзийски от ПП.

Той изрази увереност, че кабинетът, назначен от Румен Радев, ще продължи газовата диверсификация и голяма част от започнатите от тях политики по борбата с корупцията и "битката за „Капитан Андреево”. „Вярвам, че една приемственост на служебното правителство би била в полза на България”, посочи бившият депутат.

Той отговори и на въпроса, зададен в предаването от Любомир Каримански от ИТН защо се протестира само срещу руския газ при положение, че България доставя от Русия и нефт. 

Каримански: Ние доставяме и нефт от Русия, защо за него не се протестира?

„Аналогията не е съвсем коректна. Ние не отричаме руския газ или руския нефт. Тук е въпросът, че трябва да се изпълнява договорът за руския газ и българската страна е била коректна през цялото време. Плащано е два пъти след спирането на газа, парите са връщани.Продължаваха да се заявяват количества, но този договор едностранно не се спазва от руска страна. А що се отнася до нефта – там има дерогация, която сме поискали от ЕС. А дали това и как рефлектира върху цялата цена – трябва да се заеме КЗК” - посочи Терзийски.

Той обаче припомни, че и при преработката на нефта се използва газ и това увеличава стойността на крайния продукт.

Бившият депутат коментира и политическите теми. "Всяка коалиция на принципна или идейна основа трябва да се обсъди на лидерско ниво, а не да се водят разговори под медиите. Ние трябва да намерим формула да можем да продължим започнатите от нас каузи и политики. Аз съм сигурен, че с партньори като ДБ и БСП ще можем и в следващ парламент да работим съвместно, независимо дали сме се явили отделно на изборите”, каза Терзийски.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS следете на страницата на телевизията във Facebook, както и в канала й във Vbox7.