Целта е да се гарантира повече прозрачност и сигурност

Служителите на испанската национална полиция започнаха да използват мобилни камери, прикрепени към униформите им, които да записват действията им с цел да се гарантира повече прозрачност и сигурност, съобщава Франс прес, като отбелязва, че тази мярка печели популярност в Европа и САЩ.

Първите полицаи бяха екипирани с камери в понеделник. Устройствата ще бъдат доставяни постепенно, като всички полицаи ще получат такива, съобщиха от испанското вътрешно министерство, без да се уточнява колко време ще отнеме този процес.

Испански полицаи спасиха лешояд, скитащ се в центъра на Мадрид (ВИДЕО)

Камерите ще се носят, прикрепени към униформите, като ще могат да се активират ръчно или автоматично, според ситуациите, съобщава испанската държавна телевизия. Те ще се използват, за да бъде ясно какво е станало в случай на инцидент по време на операция, като гражданите ще бъдат информирани за наличието на камери, обясни в петък вътрешният министър Фернандо Гранде-Марласка Гомес. Целта е истинска прозрачност. „Това е сигурност както за полицая, така и за гражданите", подчерта той.

Водещият полицейски синдикат „Хупол" приветства тази мярка, за която той настояваше, като подчерта, че това ще гарантира сигурността на гражданите, ще помогне да се избегнат неточни или погрешни описания на действията на силите на реда и ще позволи на гражданите да видят професионализма на полицията.

Градове като Лондон, Ню Йорк и белгийския град Мехелен също снабдиха полицията си с подобни устройства.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА