Той заяви още, че присъствието на руски окупатори в Крим е заплаха за цяла Европа

Войната в Украйна започна с анексирането на Крим и трябва да завърши с освобождението му. Това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски, ден след като серия от мощни експлозии разтърсиха база на руските военновъздушни сили на полуострова. Загинал е един човек, няколко други са били ранени.

Руското министерство на отбраната съобщи, че муниции са се детонирали в авиобазата в Крим. Михайло Подоляк, съветник на президента на Украйна, също отрече страната му да стои зад взривовете.

Зеленски призова Запада да спре издаването на визи на руснаци

„Отломки са се разпилели на голямо разстояние, но ситуацията е под контрол. Евакуираме само жителите на сградите, които се намират близо до летището. Правим оценка на щетите на мястото”, заяви Сергей Аксьонов - губернатор на Крим, назначен от Русия.

Крим е международно признат като част от Украйна, но полуостровът беше анексиран от Русия през 2014 година след референдум, който международната общност определи като нелегитимен. Много украинци смятат именно този момент за началото на войната с Русия.

„Не може да има стабилен и траен мир за страните, граничещи със Средиземно море, докато Русия има способността да използва нашия полуостров като своя военна база. Тази руска война срещу Украйна и срещу цяла свободна Европа започна в Крим и трябва да завърши в Крим. С неговото освобождаване”, заяви Зеленски.

Руската армия използва разтърсената вчера от експлозии военна база край Саки за излитане на самолети, които атакуват цели дълбоко в украинска територия. Тя се намира само на около 50 километра северно от Севастопол - местодомуването на руския Черноморски флот, който е в основата на блокадата на украинските черноморски пристанища.

„Имаше много взривове. Мощни и интензивни. Чухме три взрива, а след това събрахме каквото успяхме и избягахме”, каза Виктор - жител на Новофедоровка.

Всяка украинска атака срещу цели в Крим ще бъде смятана за твърде сериозна от Москва. Миналия месец бившият руски президент Дмитрий Медведев предупреди, че денят на възмездието чака, ако Украйна удари анексирания полуостров.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.