Това заяви на брифинг Смиляна Нитова-Кръстева

С поведението си министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов спира процесите, оказва политически натиск, дестабилизира дружествата и компанията. Това не е в интерес нито на ДКК, нито на държавата, заяви на брифинг директорът на „Държавната консолидационна компания” Смиляна Нитова-Кръстева. 

„При встъпването си като служебен министър той декларира, че в своята работа ще подпомага бизнеса, ще изгражда мостове и ще надгражда. Но действията му са в друга посока”, добави тя.

Кръстева даде конкретен пример от 8 август от „Кинтекс”. „В 17:30 ч. пристигат двама служители на Министерството на икономиката с писмо от министъра, за да се снабдят с документи, фактури, договори и други документи за периода от 01.08 до момента на посещението им. Това става в края на работния ден, без да е уведомено ръководството на „Кинтекс” и аз като принципал, каза тя.

Поисканите документи били представени. Действията обаче пораждали въпроса защо се е случило така спешно, бързо и по този начин. „Това на какво ви прилича? На снабдяване с документи от дъщерно дружество или на действия по НПК за изземване на определени материали”, зададе въпроси директорът на ДКК.

С тези действия Нитова-Кръстева смята, че министър Стоянов дестабилизира дружеството, създава неверни представи у неговите международни контрагенти и впечатление в обществото, че става нещо нередно.


Директорът на ДКК обяви, че „Кинтекс” е сключило голям договор с международно значение за стотици долари, с което се гарантира работата на дружеството поне в следващите пет години напред.

Нитова-Кръстева цитира и конкретни данни за времето, през което министър беше Корнелия Нинова. „Към края на миналата година паричната наличност на дружествата и компанията е в размер на над 34 млн. лв., а за краткия шестмесечен период - над 46 млн. лв. Разликата се вижда ясно”, уточни тя.

Данни тя изнесе и относно работата на ВМЗ. „И там също цифрите са показателни. За периода, в който г-н Стоянов беше председател на Съвета на директорите на ВМЗ, към края на миналата година е отчетена загуба 1 млн. и 600 хил. лв. За периода от края на миналата година досега, дружеството е реализирало печалба 48 млн. Разликата е фрапираща”, подчерта директорът на ДКК. 

 

 

От ДКК твърдят още, че новите членове на Съвета на директорите трябвало да се впишат в разрез с правилата.

„Министър Стоянов ме извика един ден на разговор. Тръгвайки си накрая, той ми предостави едно пълномощно и декларация и ми каза, че това е във връзка с дейността на ДКК. Той ми отговори, че ще депозира документи за промени в състава на директорите на ДКК. Да, това е негово право, но не по този начин да бъда подведена”, коментира Нитова-Кръстева. 

„Тя, с действията си, цели да саботира решенията на министъра от миналия петък. Тези решения включват избор на трима нови членове, които по силата на неговото решение следва да бъдат вписани чрез заявление от страна на действащия изпълнителен директор или чрез неин пълномощник”, отговори Венцислав Димитров - избран за член на Съвета на директорите на ДКК. 

Последва и отговор от Министерството на икономиката. В него се твърди, че „Държавната консолидационна компания” не е изплатила дължимия по закон дивидент към държавния бюджет  в размер на над 12 млн. лв. И още - изпълнителният директор на Компанията няма право да отказва вписване на нови членове на Съвета на директорите.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.