Това съобщи швейцарското министерство на външните работи

Украйна би искала Швейцария да представлява нейните интереси в Русия, но Москва трябва да даде одобрението си, за да влезе в сила едно такова споразумение. Това съобщи швейцарското министерство на външните работи, цитирано от Франс прес.

В началото на руската офанзива в Украйна Швейцария предложи своето посредничество на двете страни. Киев е приел това предложение.

Москва обаче смята, че Швейцария вече не е неутрална държава, откакто тя се включи в общоевропейските санкции, наложени срещу Русия заради инвазията ѝ в Украйна. От пресслужбата на руското посолство в страната коментираха пред агенция ТАСС, че още на 5 март Швейцария е била включена в списъка с неприятелски държави, заедно със страните членки на ЕС и някои други страни. „В този контекст от наша гледна точка трудно би могло да се говори за каквото и да било посредничество на Берн по отношение на Украйна”, допълниха от посолството.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.