Това обяви Николай Милков на брифинг в Министерския съвет

Присъединяването към ОИСР е най-сериозното интеграционно усилие на страната ни след приемането ни в ЕС и НАТО. Това каза външният министър Николай Милков на брифинг в Министерския съвет.

Той обяви, че на заседанието си кабинетът е приел проекта на постановление за организация и подготовка на процеса и дейностите във връзка с присъединяването на България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

„Тази тема винаги е била приоритетна за МВнР, очевидно и за служебното правителство, което става ясно от скоростта и вниманието, което беше отделено на вземането на това решение”, коментира Милков. 

Министърът припомни девиза на Организацията - „По-добри политики за по-добър живот”. И обясни, че няма да има сфера от обществения живот, която да не бъде засегната от бъдещото ни присъединяване към ОИСР.

На 25 август предстои първото заседание на Междуведомствения координационен механизъм, където ще бъдат разпределени първоначалните задачи. „Ще бъде въвлечена цялата държавна администрация”, обясни Милков.

Коментарът на служебния премиер Гълъб Донев

„Много български правителства работиха за интеграцията на България в Клуба на развитите пазарни демокрации, на нас се падна честта и отговорността да структурираме присъединителния процес”, посочи служебният премиер Гълъб Донев преди заседанието на Министерския съвет в четвъртък.

Той допълни, че се е наложило да бъдат внесени поправки в завещания от предходния кабинет проект. „Вярвам, че с това ще се сложи край на политическите злоупотреби с темата. Държавата не се ръководи с хаштагове, а с членове и алинеи. С изрядни и професионално подготвени юридически документи”, категоричен е министър-председателят. 

Според Донев е недопустимо да се поставя под съмнение волята на България за присъединяване към ОИСР, още повече това да се прави за предизборна употреба.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.