Той е против намесата на държавата в изкупуването на зърно и друга земеделска продукция

Няма риск украинско зърно да се продава като българско, защото трябва да има сертификат за произход. Това каза за БНР министърът на земеделието Явор Гечев. Той е против намесата на държавата в изкупуването на зърно и друга земеделска продукция. 

"Трябва да се знае от цяла Европа, че определени държави понасят по-голяма тежест, отколкото други при солидарността с Украйна. Такива аномалии се наблюдават в по-близките - пограничните или като нашата. Ние не сме гранична държава, но по отношение на стоките и логистиката сме на практика такава. Проблемът е, че ние имаме определени количества зърно, определен пазар, определени складове. Когато на практика тази наша солидарност отвори границите на Европа - една държава от "трети страни", където няма същите стандарти, няма забрани за ГМО, няма зелени изисквания, които вдигат цената - тези обемни стоки, разбира се, най-лесно влизат в първите държави – Полша, Румъния и България. Досега не е контролирано в кой склад е влизало зърното от Украйна", коментира той.

Гечев за служебния кабинет: Не очаквайте изненади, а държавност в пълна степен

Украйна произвежда повече зърно, отколкото България и Румъния заедно, подчерта министърът. Вкарани са били и големи количества слънчоглед.

Гечев заяви, че е „скептичен"  към намесата на държавата в изкупуването на зърно.

„Зърното е световна търговия. Тук е един от големите проблеми – на другия край на света наистина има дефицит за зърно, но зърно се добива един път в годината. То трябва да се съхрани и да се преработи през цялата година. Когато влезе в големи количества тук, на пазара се получава на свръхпредлагане „на точка“ – България, Румъния, Полша. Това на практика бута част от цените на българските производители“, посочи той.

„Темата „Капитан Андреево“, същества, но проблем „Капитан Андреево“ като граница и задръстване на тирове в момента не съществува“, категоричен е министърът.

Действията на Агенцията по храните са правилни, но държавата е трябвало да се подготви по-добре за практическите действия и да отвори своя лаборатория там.

„Съдебните битки нека да си продължават, но не може да се излагаме като държава и да спираме стокооборота за цяла Европа и на входа на нашето членство в еврото“, казва той.

Днес Гечев има среща с ДФЗ в опит да не се допуснат загуби на европейски пари.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БНР