Най-вероятно в понеделник ще бъдат обявени поръчките за зимно поддържане на пътищата

"С цялостното си поведение и с цялата си работа, която са правили, у мен остава съменение, че не са изцяло от страната на възложителя, а са една междинна структура. Затова сменихме ръководството на АПИ". Това каза пред медии министърът на регионалното развитие и благоустройството в служебния кабинет Иван Шишков след среща с представители на Националното сдружение на общините. 

Той уточни, че под "възложител" разбира държавата. „Моето наблюдение е – даже преди да бъда министър на регионалното развитие - в това отношение между възложителя - държавата, и изпълнителя - строителните фирми - че част от структурите на МРРБ са се опитвали да бъдат структури между възложителя и изпълнителя", каза Шишков. 

Смениха шефа на АПИ

Министърът посочи като проблемни поръчките по ЗОП за зимно почистване на пътищата.

„В първия ми работен ден поисках от колегите от АПИ да започнат да правят поръчки по ЗОП за зимно почистване, тъй като зимното почистване беше изключително игнорирано в цялата тази обстановка. Всички очакваха, че НС ще отмени крайния срок 30 септември и ще даде възможност да се удължат въпросните договори за текущи и основни ремонти и да влезне зимното почистване към тях", обясни Шишков.

Той каза, че е бил информиран от колегите си от АПИ, че се готвят поръчки за следващите 3 години. "Те са били готвени, забележете, не от зимата, а от пролетта. Тоест от ръководството на АПИ към този момент изобщо не ги е интересувало зимното почистване. Най-вероятно са считали, че държавата ще бъде принудена да продължи договорите".

"Най-вероятно в понеделник ще бъдем готови и тези поръчки по зимно почистване ще бъдат обявени", допусна министът, а за вече пуснатите поръчки каза: "Това, което са публикували, аз ще поискам от новото ръководството на АПИ да бъдат разгледани тези поръчки, защото аз не съм  давал съгласие да бъдат пуснати". 

Става дума за прогнозна сума за следващите 3 години от 2,4 милиарда, поясни Шишков. "Само за себе си няма проблем. Проблемът може да възникне от условията на договорите, които искам новото ръководство да провери". Той е категоричен, че договорите за зимно почистване ще бъдат само за зимно почистване с отделна поръчка по ЗОП.

Снимка: МРРБ

Министър Иван Шишков и ръководството на Националното сдружение на общините в Република България се договориха да бъде изготвен нов списък с общинските обекти, които ще бъдат финансирани с 418 млн. лв. от бюджета на МРРБ. В него ще бъдат включени и улици. Досега беше предвидено средства да бъдат отпускани само за ремонт на общинска пътна и ВиК инфраструктура. Предложението е на НСОРБ.

Отново по тяхно предложение финансирането на обектите ще бъде спрямо големината на общините – малки, средни и големи. Общините се ангажираха да внесат конкретно предложение за методиката до вторник. Министърът беше категоричен, че ще се изисква улиците да имат изградена подземна инфраструктура и да е приложена уличната регулация, т.е. цялата улица да е общинска собственост.

"Очакваме до десет дни да бъдат одобрени критериите за индексация на цените в строителството, за да се реши проблемът на общините и на строителните фирми. Ако има корекции в методиката, ще бе бъдат съобразени с влезлия в сила Закон за обществените поръчки", каза още регионалният министър.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.