Това разрешиха от Министерството на здравеопазването

От днес отпадна носенето на маски в търговските обекти на закрито. Мярката остава единствено в лечебни заведения, аптеки, оптики, социални услуги и в градския транспорт. За да засилят интереса към ваксинацията, от Министерството на здравеопазването разрешиха флакон с препарата срещу COVID-19 да се отваря дори и при само един желаещ да се имунизира. Като причина здравните власти посочват многото налични ваксини, които в последните месеци многократно надхвърлят реално прилаганите у нас.

Така големи количества от ваксината на Pfizer се оказват с изтичащ срок на годност и предстои да бъдат унищожени. Заради това се дава „зелена светлина" на имунизационните пунктове да отворят флакони, дори да няма желаещи за всичките дози в тях, защото дори да се стигне до бракуване, така или иначе срокът на годност скоро изтича. Същото се отнася и за ваксината на Moderna, но само за настоящия месец август. След това условието ще е поне половината от всички дози във флакона да бъдат употребени.

Здравният министър с ново указание за COVID ваксините

Андрей и съпругата му идват до един от столичните ваксинационни пунктове на РЗИ за втора бустер доза. „Целим да не заразяваме другите, ако ние се разболеем или ако се разболеем - да го изкараме по-леко”, коментира той.

Семейството не живее в София и разчита, че ще може да бъде ваксинирано веднага. „Сега имахме удобен момент и дойдохме да се ваксинираме.  От провинцията сме и ни беше напът”, добавя той.

И двамата получават бустер, тъй като вече има отворен флакон с ваксината на Moderna. „Сутрин ги оставяме в хладилника и в зависимост от това за каква ваксина има желаещи, отваряме. Сега в момента и трите вида ваксини са с отворени флакони”, казва д-р Вяра Георгиева.

Само допреди няколко седмици обаче за по-рядко търсените препарати се чакаше по няколко дни. „По малко хора искаха Janssen. По малко искаха преди Moderna, за тях се правеше списък, събираха се данни на хората и сестрата им се обажда, но всичко ставаше в рамките на седмица, когато се събираха желаещи”, добавя Георгиева.

1429 са новите случаи на COVID-19 у нас за последните 24 часа

С промените от страна на здравните власти изчакване няма да има и всеки желаещ ще получава ваксината, която е избрал. В мотивите си министър Асен Меджидиев посочва, че ако човек може да избере сам в кой момент да се имунизира, това ще улесни взимането на решение за ваксинация. И още - достъпът до ваксини трябва да бъде улеснен

След като няколко месеца беше затворен, ваксинационният пункт на най-голямата спешна болница у нас – „Пирогов" отново отвори врати. Всеки делничен ден от 08:30 до 17 часа там ще се ваксинират както възрастни, така и деца.

Пунктовете на другите големи столични болници засега остават затворени. След края на извънредната епидемична обстановка основната роля за поставянето на ваксини се прехвърли към регионалните здравни инспекции и личните лекари.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.