Русия завзе най-голямата атомна електроцентрала в Европа през март

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за прекратяване на военните действия около комплекса на украинската Запорожка атомна електроцентрала. Изявлението му идва, докато Москва и Киев се обвиняват взаимно за подновения обстрел в навечерието на специално заседание на Съвета за сигурност на световната организация. 

Районът на украинската АЕЦ "Запорожие" е бил обстрелван (ОБЗОР)

Русия завзе най-голямата АЕЦ в Европа през март. Централата все още работи с украински персонал, а украинската енергийна компания "Енергоатом" алармира, че районът е бил обстрелван пет пъти в четвъртък, включително в близост до площадката, където се съхраняват радиоактивни материали. 

От Международната агенция за атомна енергия подчертаха, че са готови за мисия в Запорожие, но призоваха Русия и Украйна да си сътрудничат, за да могат инспекторите да пътуват възможно най-скоро.

Зеленски предупреждава за нова ядрена катастрофа заради боевете около Запорожката АЕЦ

“Отново заявявам, че военните действия, които имат дори най-малък потенциал да застрашат ядрената безопасност или сигурността на такава ядрена инсталация, трябва да спрат незабавно. Тези действия могат да ни доведат до сериозни последствия. МААЕ е готова да помогне за предотвратяване на такава ескалация на кризата. Това е сериозен час, тежък час и на МААЕ трябва да бъде позволено да проведе мисията си в Запорожие възможно най-скоро” заяви генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.