Ще се извършат радиометрични анализи на партидата от стоки, за да се провери липсата на радиация

Товарният кораб "Рожен", контролиран от компанията "Параходство Български морски флот”, плаващ под малтийски флаг, акостира в италианското пристанище на Равена. Той превозва 15 000 тона царевица от Украйна, откъдето потегли на 5 август от пристанището на Черноморск.

Лошото време забави акостирането в Равена на този първи кораб в Италия, натоварен със зърнени култури от Украйна. Преди да започне разтоварването, бяха въведени специални проверки от митническата служба в Болоня чрез специално подвижна химическа лаборатория.

Близо 200 деца са безследно изчезнали в Украйна

Ще се извършат радиометрични анализи на партидата от стоки, за да се провери липсата на радиация. С бързи тестове ще се определи качеството и естеството на вносните стоки.

От асоциацията на селскостопанските производители Coldiretti заявиха, че „деблокирането на корабите със зърно и фураж от Черно море е важно за спасяването на италианското животновъдство в ситуация, в която Италия внася 73% от нуждите си от соя и храна за животни от чужбина”.

Отбелязва се, че Украйна заедно с Русия представляват почти една трета от световния износ на зърно и споразумението с посредничеството между ООН и Турция е от голямо значение. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.