Това съобщи служебният здравен министър

Две от децата, пострадали при катастрофата със сръбски автобус на автомагистрала „Тракия”, ще бъдат транспортирани тази сутрин в Детската неврохирургия на „Пирогов”. В момента те са настанени в болницата в Стара Загора. Това съобщи пред журналисти служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.

Сръбски автобус с деца катастрофира на „Тракия”, има много ранени (ВИДЕО+СНИМКИ)

„В момента в болница са настанени 14 души - двама възрастни и 12 деца. Децата са стабилни, с изключение на две от тях. Едното, което беше в по-тежко състояние вчера и за което имахме големи притеснения, е стабилизирано хемодинамично, контактно, адекватно и е в съзнание. Ще се наложат оперативни интервенции. Другото детенце, което е в травматичен шок и с травма на горен крайник, от сутринта е в малко по-тежко състояние. То е с фебрилитет. И двете ще бъдат транспортирани в „Пирогов” със специален екип към 09.00 ч. Имаме уговорка с неврохирурзите там. Възрастните хора към момента са в добро състояние. Единият, който е с ампутиран крайник, е стабилен”, допълни министърът на здравеопазването.

СНИМКИ ОТ РАЙОНА НА ИНЦИДЕНТА ВИЖТЕ ТУК

Снимка: Благой Цицелков, NOVA

В 10.00 ч. 5 линейки на ЦСМП - София са тръгнали към Стара Загора, за да извозят до „Калотина” всички деца (без една майка и едно дете) от болницата. Те ще работят извънредно. Оттам ще бъдат поети от сръбските власти. Психолог вече разговаря с тези, които са настанени в хотел в Стара Загора. Клиничен психолог на болницата обръща внимание на настанените в лечебното заведение. 

Сръбският здравен министър Златибор Лончар благодари на българските власти и медиците ни за бързата реакция.

Снимка: Благой Цицелков, NOVA

Шофьорът на катастрофиралия сръбски автобус е задържан

Припомняме, че в неделя вечер сръбски автобус с деца катастрофира на АМ „Тракия”, в района на Стара Загора. Той е пътувал от „Слънчев бряг” към Белград. Сигналът за инцидента е подаден около 20:30 ч. По неизвестни, за сега, причини, шофьорът се е отклонил от лентата за движение и се е обърнал в канавката. Произшествието е станало на 217-ия  км, в посока София. 

Жена, пътувала в автобуса, с разказ за минутите преди катастрофата на „Тракия” (ВИДЕО)