През юли имаше повече от 40 подобни случая

Полицията в Молдова разследва поредица от бомбени заплахи, насочени към Върховния съд на страната и международното летище в Кишинев. Общо девет бомбени заплахи са били насочени и към търговски центрове, болници и медицински заведения, съобщиха властите.

Това се случва след повече от 40 подобни случая през юли, които предизвикаха сериозни смущения на летището в столицата. Не са открити експлозиви и все още не са повдигнати обвинения, въпреки че сигурността на летището е засилена.

Сигнали за бомби в 97 училища в Белград

Неотдавна министър-председателят Наталия Гаврилица заяви пред Радио Молдова, че някои от заплахите са били проследени до IP адреси в Русия и Беларус. Гаврилица отбеляза, че е възможно адресите да са били манипулирани, и призова Москва и Минск да проведат разследване. „Много ясно е, че тези предупреждения имат за цел да забавят нашата бдителност, да ни държат заети и да тестват реакцията ни”, добави тя.

Напрежението в Молдова нарасна през април след серия от експлозии в Приднестровието - подкрепян от Русия сепаратистки регион, в който се намират около 1500 руски войници. Взривовете породиха опасения, че Молдова може да бъде въвлечена във войната на Русия със съседна Украйна.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook. 

Източник: БГНЕС, Евронюз