Това стана ясно на брифинг на здравните власти

Намаляват карантината за COVID-19. Това обявиха на брифинг здравните власти. Изолацията за положителните пациенти се намалява от 10 на 7 дни.

Карантината за контактните от 7 става 5 дни.

За лица, които са в рамките на три месеца след последна имунизация - пълна или бустерна доза, както и за преболедувалите в този срок – няма да има карантина. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Мярката влиза в сила в четвъртък - ден след издаването на заповедта, която ще бъде оповестена в сряда, и ще важи до следващата седмица. "Ако се налагат нови промени, те ще бъдат отразени в нова заповед", подчерта той. 

Трябва ли да се върне носенето на маски на закрито

По думите му тези мерки са оправдани и са малка, но първа  стъпка в посока към постепенно разхлабване на мерките. "Към момента задължителното носене на маски в болниците и градския транспорт остава. Следващата стъпка ще бъде премахването именно на тази мярка", категоричен беше Кунчев. "За хората, които към момента са под карантина или изолация, т.е. тези в заварено положение, ще важи новият ред“, уточни той.

Решенията какви противоепидемични мерки да се въвеждат и съответно кога с оглед актуалната епидемична ситуация и тенденцията в показателите, които следим, ще се вземат ежеседмично от експертната група, сформирана към министъра. Мерките да се преразглеждат на 7 дни е практика, утвърдена и вече доказано работеща в редица европейски държави. В тази връзка и днешното единодушно решение на експертите за намаляване продължителността на карантината и изолацията. Това посочи министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.

Сербезова: Ще обсъдим тестовете при личните лекари да станат отново безплатни

„В момента всички регионални здравни инспекции разполагат с достатъчно количество безплатни антигенни тестове, от които гражданите могат да се възползват. Работят и ваксинационни центрове. Предстои да се подпише анекс към Националния рамков договор за медицински дейности 2020-2022 г., което ще позволи със задна дата да се заплаща поставянето на ваксини срещу COVID-19, а общопрактикуващите лекари да издават направления за изследване с антигенни тестове. Преустановихме и практиката лекарите да събират по 5-10 пациенти, за да бъде отворен флакон от съответните ваксини. По този начин гарантираме навременен достъп на всеки желаещ да се имунизира.“ Това подчерта министър Асен Меджидиев, като допълни, че решението дали човек да се ваксинира или не е лично, а задължението на Министерството на здравеопазването е да осигури възможност за ваксинация и тестване на всички граждани. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.