Целта е намаляване на потреблението с 15 процента

Правителството на Република Северна Македония прие мерки за пестене на електричество до 15 процента. За домакинствата и компаниите са предвидени препоръки, а за държавните институции се въвеждат конкретни задължения, които трябва да се спазват, защото в противен случай ще последват санкции, предаде МИА.

Германия намалява отоплението в обществените сгради до 19 градуса

Хановер спря топлата вода във всички обществени сгради

Както съобщи във вторник министърът на икономиката Крешник Бектеши, мерките влизат в сила от 1 септември тази година и ще важат до 31 март 2023 година: "Целта е намаляване на потреблението с 15 процента в сравнение със същия месец на миналата година. Ако не се постигне тази цел, са предвидени санкции за всички ръководители на институции", каза Бектеши.

Испания с ограничения на осветлението и температурата на климатиците за бизнеса

Премиерът на Испания призовава да не се носят вратовръзки, за да се пести енергия

Част от препоръките към държавните институции включват изключване на декоративното осветление на фасадите на обществените обекти и културните паметници, гасенето на лампи, когато има достатъчно дневна светлина, климатиците да не охлаждат по-ниско от 27 градуса, а в отоплителния сезон да не  топлят повече от 20 градуса, да се изключват компютрите след работа, редовно да се сменят филтрите на отоплителните тела и климатиците, да се принтират само необходимите материали, да се заменят прозорците с енергийно ефективни.

Ограничават потреблението на ток в държавните институции в Гърция

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА