Събитията през погледа на лекарите от Стара Загора

Пет деца и трима възрастни остават за лечение в България след автобусната катастрофа на магистрала „Тракия”. Останалите пострадали бяха транспортирани обратно в Сърбия. Тежко остава състоянието на двете деца, настанени в „Пирогов”.

Трите деца и двамата възрастни, настанени в университетската болница в Стара Загора, са стабилизирани, адекватни и в съзнание. Те са с травми в корема и са настанени в детска хирургия. Възрастните днес ще бъдат изведени от реанимация - единият е със счупен крайник, а другият - с ампутиран крак.

Сърбия обмисля държавни отличия за българите, помогнали на децата от катастрофата

На този фон в „Пирогов” състоянието на двете деца, настанени там, е тежко. Те са на 11 и на 12 години. Пряка опасност за живота им обаче няма. Но ще останат в спешната болница, докато състоянието им не се стабилизира. 

По-рано през деня екипът ни се срещна с част от лекарите, посрещнали първата вълна от пострадали в неделя вечерта. Спешното отделение в болницата в Стара Загора е първият спасителен пункт за децата след катастрофата. В неделя напрежението се реже с нож.

Дежурни по това време са двама лекари, две сестри и две санитарки. Когато разбира за катастрофата, д-р Милена Василева тръгва към болницата. „Обстановката си беше много страшна. Децата бяха в паника, имаше много страх в тях”, спомня си началникът на Спешно отделение в УМБАЛ-Стара Загора.

Лекарят, помогнал при катастрофата с автобус: Гледката на деца, целите в кръв, е шокираща

Към болницата тръгва и заместник-директорът - доц. Георги Минков докато търси подкрепление. „Намерих един малък ад. Не толкова, че имаше катастрофа с автобус, колкото, че ставаше дума за деца - окървавени, пищящи, уплашени, без родители”, допълва доц. Георги Минков. За 10 минути се обадил на дежурните си колеги, на консултанти. Когато пристига в лечебното заведение, осъзнава, че зад гърба му стои армия в бяло. „Установих, че има поне 7-8 колеги, които са дошли доброволно - без никой да ги вика, без никой да търси тяхната помощ”, спомня си медикът.

Започва спасителна операция. „Ние хоспитализирахме най-тежките пациенти в рамките на първите 30 минути. Ако тези колеги не бяха проявили това самосъзнание, най-вероятно тази бройка на нула загинали нямаше да е такава”, категоричен е доц. Минков. Най-вероятно нямаше да бъде такава и без помощта на доброволците на терен като д-р Антон Елкин. Той разделил по-леките от по-тежките случаи. „Най-леките деца бяха изпратени към болници с частни автомобили, след това пристигнаха пожарни, линейки”, спомня си той. Заради проявена храброст, премиерът на автономна област Войводина е предложил на сръбския президент Александър Вучич да връчи най-високи държавни отличия на българите, помогнали на децата.

Междувременно в болницата в Стара Загора остават на лечение петима души - три деца и двама възрастни. Те са адекватни, в съзнание и в стабилно състояние, уверяват от лечебното заведение. Децата щели да бъдат изписани до края на седмицата, а възрастните ще останат малко по-дълго.

48 часа след катастрофата обаче състоянието на двете деца, настанени в „Пирогов”, остава тежко. Засега децата няма да бъдат транспортирани в Сърбия.

ВСИЧКО ЗА КАТАСТРОФАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.