Правителството на страната иска разговори с комисията за намиране на решение

Допълнителният налог, който германските домакинства и бизнеса ще плащат, за да ползват природен газ през зимата, не може да бъде освободен от ДДС, обяви днес Европейската комисия, предаде ДПА.

Германският финансов министър Кристиан Линднер от Свободната демократическа партия, която е известна с подкрепата си за бизнеса, поиска от ЕК да бъде допуснато изключение от правилата на ЕС за данъчно облагане и да на бъде налаган ДДС върху допълнителният налог, за да не бъде допуснато още по-голямо повишение на цените за потребителите.

Германия е поискала премахване на ДДС върху природния газ

"Не съществува възможност, която да позволи избягването на ДДС върху подобно плащане", обяви обаче говорител на ЕК. 

Правителството на Германия иска бързо да започне разговори с ЕК за намиране на решение, с което германските потребители да бъдат освободени от ДДС в този случай, заяви във вторник вечер германският канцлер Олаф Шолц, цитиран от ДПА.

Германия обяви налог от 2,4 цента за киловатчас синьо гориво от октомври, за да подпомогне вносителите, които се сблъскват с извънредни разходи заради съкратените доставки на руски газ. Очаква се това да натовари бюджета на едно средностатистическо домакинство с близо 500 евро на година.

Налагането на ДДС в размер на 19 процента върху тази такса ще означава оскъпяване на газа с 0,46 цента за киловатчас, което ще доведе до повишение на сметките на домакинствата средно с по още 76 евро на година.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БТА