За това сигнализираха зрители на NOVA

Хора, освидетелствани от ТЕЛК и имащи право на пенсия за инвалидност, твърдят, че от три месеца не са получавали такава. Общото между тях е, че ТЕЛК решението им е изтекло наскоро и въпреки че са били преосвидетелствани, пенсии за тях няма. Съмняват се, че след като държавата удължи всички изтичащи решения до края на годината, за да преодолее последиците от извънредното положение, системата се е объркала.

РАЗСЛЕДВАНЕ: Кой и защо издаде ТЕЛК на слепия по документи таксиметров шофьор?

След края на спортната си кариера Даниела Попова получава редица увреждания на опорно-двигателния апарат. Те стават причина преди 8 години бившата спортистка да бъде освидетелствана от ТЕЛК. Според комисията Даниела е загубила 50% от работоспособността си и започва да получава пенсия за инвалидност. До месец юни, когато последното й ТЕЛК решение изтича. Въпреки, че държавата удължи срока на всички изтичащи решения до края на годината, за да се преодолеят последиците от извънредното положение, и въпреки, че Даниела е подала заявление и получила преосвидетелстване, пенсия няма.

„На 7 юни, когато се получава пенсията, не получих полагащата се пенсия за месец юни. Когато се обадих, бях уведомена, че при два валидни ТЕЛК-а, ще получа пенсията си на по-късен етап”, разказва бившата спортистка. Това обаче не се случва. Нито пък получава пенсиите си за юли и август. Следва ново позвъняване. „Служителка на НОИ ме уведоми, че на 8 август аз ще получа накуп трите си пенсии, включена съм в списъка за изплащане. Честно казано, вече не вярвам”, сподели жената.

РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Незрящ по документи кара такси

Освен в София, проблем с изплащането на пенсии за инвалидност се оказа, че има и в Стара Загора. В семейството на Венцислав Петков и той, и съпругата, и 17-годишната му дъщеря са с ТЕЛК. И докато при него процента е по-малък, двете жени са със 100% инвалидност, защото са незрящи. Съпругата на Венцислав е изцяло зависима от него. След като ТЕЛК решението й изтекло, именно нейната пенсия не идва вече втори месец. Отново въпреки удължения от държавата срок и въпреки подаденото от семейството заявление за преосвидетелстване.

След запитване на NOVA от НОИ заявиха, че лицата, подали документи за преосвидетелстване до 15 юли, са близо 7 хиляди. Документите им ще бъдат обработени в най-кратки срокове, за да започне и изплащането на пенсиите. А регламентираният срок е 4 месеца. Междувременно семейството на Венцислав оцелява с помощта на познати и на заеми с общ доход малко над 900 лева на месец. Даниела пък живее със 620 лева на месец по-малко. Обикновено с тях покрива разходите за лекарствата си. За всичко останало разчита на съпруга си.

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.